Hij bepaalde hoe blockbusters ‘Titanic’ en ‘Aliens’ klonken

James Horner (1953-2015)

Filmcomponist

James Horner werd bekend met muziek voor de blockbusters van James Cameron. Maar zijn artistieke ambitie was groot.

James Horner
James Horner Foto GEORG HOCHMUTH/EPA

De huiscomponist van blockbusterregisseur James Cameron, dat was filmcomponist James Horner vooral. Horner leverde de muziek voor onder meer Aliens (1986) en Avatar (2009). Het grootste succes van het duo was de film Titanic, waarvoor Horner liefst twee Oscars won: als de auteur van de door Celine Dion gezongen power ballad My Heart Will Go On en als componist van de filmmuziek.

Horner werkte daarnaast veel samen met Ron Howard, met wie hij zeven films maakte. Voor hem schreef hij onder meer de muziek voor ruimtevaartfilm Apollo 13 en biopic A Beautiful Mind. Tot zijn bekendste filmscores behoort verder Braveheart, de film van Mel Gibson over de vrijheidsstrijd van de Schotten; Horner had een grote passie voor Ierse en Schotse volksmuziek.

Horner was de ultieme professional in Hollywood, die zijn taak als filmcomponist opvatte als dienend aan zowel de film als de regisseur: hij zag het als zijn opdracht om de emoties van de scènes te versterken – niet zozeer om met zijn muziek andere lagen aan de film toe te voegen. „Ik vraag me voortdurend af wat de emotionele strekking van een scène is, en probeer die emotie te versterken”, zei hij. Zijn werkterrein was veelzijdig: van actiefilms tot romantisch drama en animatiefilms.

Tegelijk was zijn artistieke ambitie groot: „Ik zie het schrijven van filmmuziek niet als een beroep, maar als een kunst.” De stuwende, soms pompeuze filmmuziek van een collega-componist als Hans Zimmer was hem te weinig muzikaal doordacht. Zelf gaf hij de voorkeur aan meer zachtaardige, romantische thema’s. Hij vergeleek zijn werk met dat van een schilder: zijn opdracht was om ‘kleur’ te geven aan scènes. Tijdens zijn carrière verzamelde hij tien nominaties voor de Oscars.

Hollywoodtelg Horner werd geboren in 1953 in Los Angeles waar zijn vader Harry Horner als productiedesigner werkte. Hij kreeg zijn muzikale opleiding aan de Royal College of Music in Londen en aan de University of Southern California. Na een poging een carrière van de grond te krijgen met concertmuziek, koos hij eind jaren zeventig voor de film. Zijn doorbraak kwam in 1982 toen hij de muziek componeerde van Star Trek II: The Wrath of Khan en het fameuze 48 Hrs. met Eddie Murphy en Nick Nolte: twee van de grootste filmhits van dat jaar. Bij 150 films creëerde hij de muziek.

Gaandeweg zijn carrière werd Horner kieskeuriger. Hij richtte zich steeds meer op kwaliteitsdrama. „Ik krijg heel veel actiefilms aangeboden, maar ik weet dat de producenten daarbij niets origineels van mij verwachten. Daar ben ik te opstandig voor.” Verschillende films waarvan Horner de muziek voltooide moeten nog uitkomen, waaronder boksdrama South-paw met Jake Gyllenhaal en het Chileense mijnwerkersdrama The 33. Horner verongelukte gisteren met een hobbyvliegtuigje. Hij werd 61 jaar.