Belangrijke Griekse concessie, zicht op oplossing

„De eerste echte voorstellen in vele weken.” Zo typeerde ‘Europees president’ Donald Tusk gisteren nieuwe Griekse bezuinigingsplannen, die op de valreep van een speciaal ingelaste EU-top werden ingediend. Zelfs een pensioenkorting, tot nu toe een ‘rode lijn’ voor Athene, is nu bespreekbaar. Daarmee lijkt er toch weer wat zicht op een oplossing voor de al maanden slepende Griekse kwestie.

Griekenland moet uiterlijk 30 juni een akkoord sluiten over 7,2 miljard euro noodsteun, anders kan het niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Een Eurogroep-vergadering van ministers van Financiën eindige vorige week in onmin. Gisteren werd gepoogd de impasse te doorbreken. Dat lukte gedeeltelijk. Zondagnacht kwamen de Grieken met nieuwe plannen, die door Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem „een positieve stap” en „voldoende om de gesprekken nu te hervatten” werden genoemd. In overeenstemming met eisen van eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, kwam Athene gisteren onder meer met een bezuiniging van zo’n 1,8 miljard euro (ruim 1 procent van het nationaal inkomen) op pensioenuitgaven in 2016. Een belangrijke concessie die Tsipras lang weigerde te doen, omdat tweederde van de Griekse gepensioneerden al op of onder de armoedegrens zou leven.

Maar de EU-ministers wilden nog geen inhoudelijk oordeel geven over de plannen, zolang deze niet door experts zijn doorgerekend. Daar was gisteren geen tijd meer voor. Mogelijk komt de Eurogroep daarom later deze week wéér bijeen.

De Eurotop van regeringsleiders was gisteravond laat, toen deze krant naar de drukker ging, nog bezig. Vooraf zei Tusk dat hij „een ongeluk” wil voorkomen en „het politieke gegok” wil stoppen. Griekenland ligt zwaar onder vuur omdat het zich niet constructief zou opstellen, terwijl de situatie van Griekse banken steeds nijpender wordt.

Hoezeer het vertrouwen is beschadigd, bleek ook gisteren weer. EU-leiders waren hun irritatie amper de baas. Griekenland stuurde aanvankelijk ook de verkeerde versie van zijn plannen naar Brussel. „De Griekse regering wil nog steeds feest vieren, terwijl de rekeningen door iemand anders betaald moeten worden”, twitterde de president van Litouwen. Volgens de Luxemburgse premier was het niet „vijf voor twaalf”, maar „dertig seconden voor twaalf”.