Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eurotop acht compromis met Griekenland mogelijk

Donald Tusk, voorzitter van de ingelaste top, zei vannacht na afloop van de speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis dat hij “een compromis mogelijk acht”. Tusk noemde de nieuwste voorstellen van Griekenland “een positieve stap”.

De Griekse premier Alexis Tsipras komt aan voor de extra vergadering van de Euorgroep voorafgaand aan de top van regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone over de Griekse schuldenproblematiek.
De Griekse premier Alexis Tsipras komt aan voor de extra vergadering van de Euorgroep voorafgaand aan de top van regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone over de Griekse schuldenproblematiek. Foto ANP / Jonas Roosens

Donald Tusk, voorzitter van de ingelaste top, zei vannacht na afloop van de speciale Eurotop over de Griekse schuldencrisis dat hij “een compromis mogelijk acht”. Tusk noemde de nieuwste voorstellen van Griekenland “een positieve stap”.

De Griekse premier Alexis Tsipras werd maandagavond zwaar onder druk gezet door Europese collega’s om een faillissement van zijn land te voorkomen. De eurolanden en andere geldschieters eisen “voldoende en duurzame stappen” van de regering in Athene, voordat zij met verdere financiële steun over de brug willen komen.

Griekenland presenteerde vervolgens nieuwe voorstellen om het pensioen- en btw-stelsel te hervormen. Die plannen vielen alvast in goede aarde bij de geldschieters van Griekenland.

Maar: de komende “uren” moet er volgens verschillende Europese leiders, onder wie Tusk, veel werk worden verzet om tot een definitief akkoord te kunnen komen.

Woensdag klaar

De onderhandelingen zouden uiterlijk woensdagavond afgerond moeten zijn, zodat de Eurogroep - met ministers van Financiën van de eurolanden - zich over het compromis kan buigen en tot een definitief akkoord met de Grieken kan komen.

Tsipras zou op de top hebben verzekerd dat Griekenland constructief wil meewerken aan een oplossing, aldus Tusk.

Oordeel van experts

Tusk wilde na afloop van het overleg in Brussel niets zeggen over de inhoud van de voorstellen. Ook premier Mark Rutte wilde niets kwijt; hij wil eerst het oordeel van de experts van de geldschieters afwachten. Van die experts heeft Rutte begrepen dat de nieuwste voorstellen “verder gaan dan eerdere” en een goede basis vormen voor onderhandelingen.

De top was volgens Rutte niet overbodig:

“Elke stap is dienstig om ervoor te zorgen dat er maximale druk op het proces blijft bestaan. Dus in die zin denk ik dat het nuttig was.”

Juncker ook positief

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemde de nieuwe Griekse voorstellen een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de geldschieters. Juncker:

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de Eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top.”

Juncker leek ervan overtuigd te zijn dat de deadline gehaald gaat worden:

“Ik ga ervan uit dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord moeten vinden. Er zijn geen verlengingen zoals in het voetbal.”

Griekse parlement niet zo positief

Het kan lastig worden om het voorstel van de Griekse regering door het Griekse parlement te krijgen. Dat zegt de Griekse vicevoorzitter van het parlement Alexis Mitropoulos tegen de zender Greek Mega TV.

Noodprogramma loopt ten eind

De klok tikt voor Griekenland: het noodprogramma loopt aan het einde van de maand af en een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring. Daarbij moet Griekenland een flinke afbetaling doen en daar heeft het land het geld niet voor. Hoe Athene die lening gaat betalen, is volgens Rutte niet besproken tijdens de top.

Lees ook:Lees het liveblog over de onderhandelingen van gisteravond terug.

Lees ook ‘Laat ze in godsnaam deze week tekenen‘ (€).