Etiket mag geen ingrediënt suggereren dat er niet in zit

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: etiket en bedrijfsinspectie.

De verpakking van de vruchtenthee van de Duitse fabrikant Teekanne ziet eruit zoals die van zo vele andere theemerken: een rechthoekig kartonnen doosje met twintig zakjes. Op de verpakking van ‘Felix Himbeer-Vanille Abenteuer’ staan afbeeldingen van frambozen en vanillebloesem, alsmede de vermelding ‘vruchtenthee met natuurlijke aroma’s – vanille-frambozensmaak’. De lijst van ingrediënten die op een van de zijkanten staat, vermeldt „[...] natuurlijk aroma met vanillesmaak, [...] natuurlijk aroma met frambozensmaak [...]”.

Duitse consumentenorganisaties namen aanstoot aan deze presentatie, omdat deze thee geen enkel vanille- of frambozenaroma bevat, terwijl de presentatie dat wel zou suggereren. Op grond daarvan mocht de consument verwachten dat de thee bestanddelen van vanille en framboos bevat of op zijn minst natuurlijk vanille- en vruchtenaroma.

Tot hun verbijstering werd hun klacht daarover door het Oberlandesgericht Düsseldorf afgewezen, omdat van misleiding van de consument geen sprake was. De lijst van ingrediënten vermeldt ondubbelzinnig dat de gebruikte aroma’s niet uit vanille en framboos zijn verkregen, maar alleen dat zij de smaak daarvan hebben, aldus de rechtbank. De ‘gemiddelde consument’ had dat wel in de smiezen.

In hoger beroep legde het Bundesgerichtshof de kwestie voor aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, met als kernvraag: mogen etikettering en presentatie van levensmiddelen in Europa de indruk wekken dat een bepaald ingrediënt aanwezig is, terwijl dit ingrediënt ontbreekt en dit alleen uit de lijst van ingrediënten valt op te maken?

Het Hof had er begin deze maand niet veel woorden voor nodig om de vraag ontkennend te beantwoorden en de rechtbank in Düsseldorf op de vingers te tikken. Als de presentatie de indruk wekt dat een levensmiddel een bepaald ingrediënt bevat, terwijl dat er volgens de lijst van ingrediënten helemaal niet in zit, dan is dat misleidend.