Chinezen halen steeds vaker neus op voor hondenvlees

In een restaurant in het Zuid-Chinese Yulin hangen honden klaar om te worden geconsumeerd.
In een restaurant in het Zuid-Chinese Yulin hangen honden klaar om te worden geconsumeerd. Foto: Chinatopix via AP

Of de liefhebbers van hondenvlees in China zich er veel van aantrekken is twijfelachtig, maar de protesten tegen het jaarlijkse hondenvleesfestival in Yulin, vlakbij de grens met Vietnam, worden steeds luider.

Miljoenen internetters ondertekenden onlinepetities tegen dit Zuid-Chinese eetfestijn en dierenvrienden spendeerden duizenden yuans om de voor consumptie gefokte gele honden van een gewokt einde te redden.

In de grote steden aan de oostkust wordt nauwelijks meer gebakken, gestoomde of gekookte hond geserveerd, maar op het platteland in de grensgebieden met Vietnam en Noord-Korea geldt hond als gezonde kost.

Met de groei van de dierenminnende en -bezittende middenklasse is ook het verzet tegen de consumptie van hond gegroeid. Maar in zuidelijk Yulin houden boeren en dorpelingen vast aan een eeuwenoude traditie om de zonnewende te vieren met gezamenlijke maaltijden en drinkgelagen waarvoor ieder jaar ongeveer 10.000 honden worden geslacht.

De plaatselijke overheid heeft zich inmiddels van het festijn gedistantieerd, maar heeft geen middelen het festival te verbieden zolang de sanitaire verordeningen niet worden overtreden.

Lokale restauranthouders, voor wie het festival een commercieel hoogtepunt is, zeggen dat de honden net zo worden geslacht als koeien en varkens. Volgens hondenliefhebbers worden de honden echter wreed afgemaakt en dierenbeschermers zeggen dat de honden wreed worden afgemaakt en dat ook zwerfhonden en gestolen honden worden opgegeten.