Een pomp voor wiet? Nee, gewoon een vijverpomp

Veel apparatuur van growshops is in beslag genomen. Mag dat verkocht worden? Er verschenen artikelen op een veilingsite.

Foto Thinkstock

Wiet ruikt nogal, zeker een hele plantage. Met afzuiginstallaties en koolstoffilters kun je de geur uit de ruimte zuigen. Een kweektent helpt ook, en met een vacuümpomp kun je zakken wiet geurloos vervoeren.

De verkoop van zulke artikelen is sinds 1 maart strafbaar. Verkoop is in strijd met de nieuwe Opiumwet, die ‘handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt’ verbiedt. Bewijs dat de artikelen daadwerkelijk voor hennepteelt worden gebruikt is niet nodig, een ‘ernstige reden om te vermoeden’ is genoeg. Op die grond zijn onlangs bij politie-invallen vele loodsen van growshops ontruimd om de apparatuur vervolgens te vernietigen. Maar wat als de overheid diezelfde artikelen weer te koop aanbiedt op de veiling?

Dat gebeurde eind april, toen op de site van veilinghuis BVA Auctions een kavel met onder meer ‘afzuigslangen en geurfilters’ werd aangeboden. ‘Een aantal van de goederen die wij voor de Domeinen veilen is in beslag genomen door Justitie of andere opsporingsinstanties’, stond erbij. Op een buisventilator (220 euro) werd veertien keer geboden, een partij afzuigslangen en geurfilters (170 euro) en een kweektent (openingsbod 500 euro) bleken iets minder populair. De artikelen waren eerder in beslag genomen na een inval in een growshop, bevestigt een woordvoerder van Domeinen. Maar wacht, verkoop is toch in strijd met de nieuwe Opiumwet?

Volgens Domeinen berust de bieding op een misverstand en is het kavel nooit verkocht. „Nog in april zijn de goederen direct van de site verwijderd en teruggehaald om alsnog vernietigd te worden”, aldus de woordvoerder. Veilinghuis BVA Auctions kan dat niet bevestigen. Het plaatsvervangend hoofd klantrelaties zegt dat het kavel in principe is verkocht, „en anders kan ik dat zien in het scherm”.

Afzuiginstallatie lijkt niet zo erg

Hoe dan ook, dat het kavel er is geweest toont dat het criminele karakter van growshopartikelen nog niet tot iedereen van de overheid is doorgedrongen. Heel strafbaar ziet zo’n afzuiginstallatie er nu eenmaal niet uit – je kunt er ook andere geuren mee verwijderen – en jurisprudentie over inbeslagnames is er nog niet. De eerste zaken dienen deze zomer.

Dat juist nu, vlak na de inwerkingtreding van de nieuwe wet, zoiets op een veilingsite verschijnt is „een grote misser”, zegt Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan Rijksuniversiteit Groningen. „Hier maakt de overheid geen goeie beurt mee.” Haar voor de rechter dagen zal echter niet gaan, de centrale overheid is strafrechtelijk immuun. Bovendien was het een foutje. „Verschoonbare dwaling”, zegt Kwakman. Maar het toont volgens hem de onduidelijkheid die het nieuwe wetsartikel met zich meebrengt. Want wanneer is de verkoop van een afzuiginstallatie strafbaar? „Dat is nog een schimmig gebied.”

Inmiddels is de aangeboden afzuiger herkend door een Brabantse groothandel in kweekartikelen. Identieke spullen – niet dezelfde – zijn afgelopen maand bij een grote politie-inval bij het bedrijf in beslag genomen en waarschijnlijk vernietigd. „Zonder dat een onderzoek naar de bestemming van de artikelen heeft plaatsgevonden”, zegt advocaat Frank van Ardenne die de groothandel binnenkort verdedigt. „Dat nu identieke afzuiginstallaties ter veiling zijn gebracht, bevestigt ons beeld dat over de inbeslagname van zulke artikelen nog niet goed word nagedacht. Volgens het nieuwe wetsartikel moet er een vermoeden zijn dat spullen worden gebruikt voor grootschalige georganiseerde hennepteelt. Maar het is nu nog volstrekt niet duidelijk wanneer daar bij verkoop van deze spullen sprake van is”.

Afgelopen zondag zijn door Domeinen opnieuw artikelen geveild die je als growshopartikelen kunt beschouwen. Twee ‘dompelpompen’, ideaal voor het bewateren van flinke hoeveelheden wiet. Apparatuur van hetzelfde type is vorige maand bij het Brabantse bedrijf nog in beslag genomen. Maar ditmaal is het kavel wel gewoon verkocht, zegt de woordvoerder van Domeinen. Een dompelpomp als growshopartikel? Nee, gewoon „een vijverpomp ofzo”.