Economie

Een app voor de ietwat gierige boekenwurm

Foto iStock

Elke week belicht NRC Q een startup met potentie. Deze week: gratis uitbreiding van je boekenkast.

Bedrijf: Bksy
Oprichter: Robbin Reijnen (28) en Peter Knol (34)
Medewerkers: 2

Morgen lanceert de startup Bksy. Deze vrij onmogelijke naam spreek je uit als ‘boeksie’, en is de droom van elke boekenwurm: een app die van je boekenkast een ruilplatform maakt.

Hoe werkt het?

Installeer de app (Android is er al, iOS volgt morgen in de appstore), en scan de ISBN-code van boeken in je kast. Vrienden doen precies hetzelfde met hun boekenkast. De boeken komen direct in je persoonlijke boekenlijst in de app. Je voegt elkaar toe door te zoeken op e-mailadres of contactgegevens, en vanaf dan kun je bij elkaar in de kast kijken, en een verzoek doen om een boek te lenen. Er zit een zoekfunctie op, dus je kunt per boek zoeken welke vriend die heeft.

Welk probleem lost het op?

Het is als allereerste handig voor de ietwat gierige boekenliefhebber: lenen is gratis. Je boekenkast wordt dus met een klap enorm uitgebreid. Wat ook handig is: je gaat nooit meer vergeten aan wie je een boek uitleent, de app houdt het precies bij.

Wat is het verdienmodel?

Tot nu toe is het plan om geld te gaan verdienen met affiliate links naar Bol.com: dus hebben je vrienden een bepaald boek niet, linken ze naar dat boek op die site, en als je daarop klikt - en een boek koopt - krijg je een percentage van de verkoopprijs. Dat kan oplopen tot 8 procent van de boekprijs.

Wat zijn de plannen?

Er kan veel meer dan wat ze nu hebben. Wellicht dat er functies komen om op geografisch niveau te zoeken (een boek lenen van een buur), of juist een verzendservice, waarbij ze boeken van verre vrienden naar je opsturen. Ook denken ze na over het onderling verkopen van tweedehands boeken.

Ook een startup voor deze rubriek? Mail naar werk@nrc.nl