Dodental door hittegolf Pakistan is gestegen naar 700

Een man zoekt verkoeling onder zijn truck in Karachi. Door het aanhoudende warme weer in Pakistan zijn zevenhonderd mensen om het gekomen.
Een man zoekt verkoeling onder zijn truck in Karachi. Door het aanhoudende warme weer in Pakistan zijn zevenhonderd mensen om het gekomen. Foto: ANP/EPA/REHAN KHAN

Door de aanhoudende hitte in Pakistan zijn zevenhonderd mensen om het leven gekomen. In het land worden sinds dit weekend temperaturen gemeten van 45 graden.

Dat meldt persbureau AFP. Vooral havenstad Karachi is zwaar getroffen door de hittegolf. Mortuaria in de stad zijn overvol en de ziekenhuizen dreigen te bezwijken onder het grote aantal mensen dat te kampen heeft met uitdrogingsverschijnselen en andere kwalen die door het weer worden veroorzaakt.

Stroomuitval verergert situatie

De hittegolf begon afgelopen weekend en leidde gisteren tot 120 doden. Inmiddels hebben de autoriteiten in Karachi de noodtoestand afgekondigd. Het wordt aangeraden om thuis te blijven; een aantal doden waren dagloners die ondanks het extreme weer alsnog aan het werk gingen. De meeste slachtoffers zijn ouderen die in de armste buurten van Karachi wonen.

Door problemen met de energievoorziening wordt de situatie verergerd; airconditioninginstallaties en ventilatoren kunnen door de stroomuitval maar weinig verkoeling bieden. Ook de watertoevoer is door de blackouts zeer onregelmatig geworden. Het leger wordt ingezet om de nooddiensten bij te staan.

De BBC meldt dat er op straat protesten zijn uitgebroken. De demonstranten vinden dat de stroomuitval de schuld van de overheid is.