Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Video

De superformule van Rocket Internet in zeven websites

Beeld NRC Q

Het bedrijf met het even succesvolle als bespotte bedrijfsmodel houdt vandaag zijn eerste aandeelhoudersvergadering. Succesvol en bespot? Ja, dat is Rocket Internet van de Duitse broertjes Samwer. Hun startupbedrijf is de drijvende kracht achter bedrijven als Zalando en Wimdu. Eind vorig jaar ging het naar de beurs.

En dat bedrijfsmodel? Concepten afkijken van concurrenten, namaken, op een nieuwe markt introduceren, en eventueel nog voor veel geld verkopen aan de gekopieerde concurrent. Of investeren in bedrijven die dat doen. (En in andere start-ups, zoals TravelBird.) Al zeggen ze het zelf liever zo:

“We identify and build proven Internet business models and transfer them to new, underserved or untapped markets where we seek to scale them into market leading online companies.”

En wie Rocket Internet en de bedrijven die daaronder vallen dan precies kopiëren of gekopieerd hebben? Zie het hier: