Collectieve procedure opgezet tegen pgb-uitbetalingsproblemen

Zorgmedewerkers protesteerden eind mei op het Plein In Den Haag om aandacht te vragen voor de gevolgen van het nieuwe pgb-beleid dat sinds januari van kracht is.
Zorgmedewerkers protesteerden eind mei op het Plein In Den Haag om aandacht te vragen voor de gevolgen van het nieuwe pgb-beleid dat sinds januari van kracht is. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Na de vorige week gewonnen zaak van een zorgverlener over de te late pgb-uitbetalingen, komt er nu de mogelijkheid om gezamenlijk een schadeclaim in te dienen. Gedupeerde zorgverleners kunnen zich sinds gisteren bij een stichting hierover melden.

Dat meldt de Stichting PGB Schadeclaim op Twitter. De advocaat van de vrouw die haar zaak vorige week won, Eric van der Goot, staat de stichting bij.

Twitter avatar EricvdGoot Eric van der Goot Namens de Stichting PGB Schadeclaim zal ik de aangemelde zorgverleners bijstaan in de strijd tegen de Svb. https://t.co/tmfuSA7WK3

Sinds begin dit jaar is het pgb-systeem hervormd. Om fraude te voorkomen worden niet meer de zieken zelf, maar de hulpverleners uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Dat gaat echter heel vaak mis. Hulpverleners krijgen regelmatig te laat of helemaal niet uitbetaald.

De rechter oordeelde vrijdag dat de zorgverlener recht had op een schadevergoeding, omdat de uitbetaling zo lang op zich had laten duren. De rechter oordeelde dat in deze zaak dezelfde regels gelden als in een arbeidsrechtelijke relatie tussen werkgever en werknemer. Een werkgever die het loon te laat uitbetaalt, moet na enkele dagen al een wettelijke verhoging betalen die kan oplopen tot 50 procent van het salaris.

Van der Goot voorspelde vorige week dat de uitspraak van rechter grote gevolgen zou gaan hebben:

“Zorgverleners kunnen hierdoor de SVB aanspreken tot betaling. Zij hoeven slechts te stellen dat het loon niet-tijdig is voldaan, gelet op de bestaande wettelijke regeling. Een heel belangrijk gevolg hiervan is dat de zorgverleners hierdoor niet rechtstreeks hun werkgever (de budgethouder) hoeven aan te spreken tot betaling van de verhoging, maar dat zij kunnen aankloppen bij de SVB.”

Ook NRC-redacteur Enzo van Steenbergen verwachtte dat de uitspraak wéér een storm zou kunnen betekenen voor de verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn, die net een week daarvoor nog een motie van wantrouwen had overleefd over de kwestie:

“Met deze uitspraak in het achterhoofd zullen meer mensen gaan proberen extra geld te krijgen van de SVB. Dat kan leiden tot een stortvloed aan claims. Maar die claims hebben alleen kans van slagen als de pgb-aanvragen correct en volledig zijn gedaan en dat is niet altijd het geval. Er gaat veel mis in het proces.”

Lees ook het opiniestuk van zorgverlener Jan Windey: Van Rijns zorgblunders slechts het topje van de ijsberg