Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Chris Meijer (VUmc) onder druk opgestapt als lid van Gezondheidsraad

Foto ANP / Koen van Weel

Emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc) is onder druk opgestapt als lid van de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan op het gebied van zorg van het kabinet. Meijer deed dit afgelopen vrijdag na een gesprek met de voorzitter van de raad. Dat blijkt uit een brief die minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) vanmiddag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Meijer was adviseur van de commissie Bestrijding Baarmoederhalskanker van de Gezondheidsraad. Die adviseerde de minister in 2011 over te stappen op een nieuw bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Uit onderzoek van NRC bleek dat hij meerdere zakelijke belangen had die hij voor de raad verzweeg. Schippers wil nu dat de raad haar adviseurs op grotere afstand zet bij de totstandkoming van adviezen. Ze noemt het “cruciaal” dat “slordigheden of onvoldoende transparantie geen kans krijgen door strikte procedures”.

belangen verzwegen

Meijer verzweeg zijn belangen in bedrijven die producten maken die gerelateerd zijn aan het bevolkingsonderzoek niet alleen voor de Gezondheidsraad maar ook voor zijn werkgever. Daarover schrijft Schippers:

“Zowel de Gezondheidsraad als het VUmc nemen het punt van het onvolledig informeren over belangen hoog op.”

Wel zegt ze, na een onderzoek nu van de Gezondheidsraad, dat het advies van 2011 ook zonder de advisering en het wetenschappelijk werk van Meijer gelijkluidend zou zijn geweest. De voorzitter van de raad liet dit een dag na het artikel in NRC al weten.

aanbesteding opgestart

Een vorige week door Schippers stopgezette aanbesteding in aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek dat in april 2016 moet ingaan, wordt nu weer opgestart. Het gaat om de gunning van een virustest voor dat bevolkingsonderzoek. Een lucratieve klus waarvoor Meijer ook een van de gegadigden is met Self-Screen, één van zijn bedrijven. Schippers schrijft dat “verdere vertraging kan leiden tot afbreken van het huidige traject, waarna het hele proces opnieuw opgestart moet worden”. Dat vindt ze “niet verantwoord”.

Een grote wetenschappelijke studie die voortvloeide uit het advies van de Gezondheidsraad werd vorige week stilgelegd om Meijers handelswijze, wordt voorlopig niet opnieuw opgestart. De in opspraak geraakte hoogleraar is een van de mensen die de studie onder 30.000 vrouwen leidt. Zijn werkgever VUmc onderzoekt momenteel Meijers zakelijke belangen. Tot dat onderzoek is afgerond, ligt de studie stil.

Lees hier het hele verhaal: De geheime belangen van een briljant medicus (€)

In 2008 bracht dezelfde commissie van de Gezondheidsraad een positief advies uit over het vaccineren van meisjes tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ook toen ontstond er discussie over de rol van Meijer. Hij bleek banden te onderhouden met Glaxo Smith Kline, producent van de vaccins. Meijer was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De Kamerbrief van minister Schippers van Volksgezondheid (VVD).