Economie

Chinese belegger investeert miljard dollar in Uber

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Nog even over Uber en China. Gisteren schreven wij over de strijd tussen Uber en concurrent Didi Kuaidi om de gunsten van de Chinese klant. Vandaag blijkt dat de twee taxibedrijven binnenkort nauwe banden zullen hebben. De Chinese investeerder Hillhouse Capital wil een miljard Amerikaanse dollar in Uber stoppen. Tegelijkertijd is Hillhouse een belangrijke aandeelhouder in Didi. Dat meldt The Wall Street Journal.

Wat voor gevolgen de investering heeft voor de bedrijfsvoering van beide bedrijven is nog onduidelijk. Wel zal het de directie van Uber en Didi tevreden stemmen. Als Hillhouse instapt is dat vaak een teken dat een bedrijf goed bezig is. De Chinese beleggingsmaatschappij staat bekend een goed neusje te hebben voor lucratieve technologiebedrijven. Zo was Hillhouse een van de early investors in internetbedrijf Tencent.

Japanse bedrijven willen regeneratieve medicijnen maken

Het klinkt als een science fiction-film. Medicijnen die ervoor zorgen dat het menselijk lichaam vanzelf heelt, dat cellen automatisch vermeerderen. Een paar pillen en dat gapende gat op je knie na die uitglijder met je racefiets slibt vanzelf weer dicht. Natuurlijk is dat een belachelijke vereenvoudiging van de werkelijkheid, maar daar komt het plan van tien Japanse technologiebedrijven onder leiding van Fujifilm wel op neer.

Het consortium investeert in een nieuw onderzoekscentrum om de wetenschap omtrent regeneratieve medicijnen om te zetten in commerciële producten. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De bedrijven denken dat dit al over vier jaar werkelijkheid kan zijn. Momenteel is de markt voor regeneratieve geneeskunde bescheiden, jaarlijks gaat er zo’n 800 miljoen euro in om. Naar verwachting zal deze markt in de komende vijftien jaar enorm groeien.

China krijgt Brits advies om privatisering door te voeren

De Schot Adam Smith wordt vaak aangewezen als de vader van het kapitalisme. Daarom is het wellicht niet gek dat China nu Brits advies inwint om privatisering van het onderwijs en gezondheidszorg door te voeren. Dat schrijft de Financial Times.

China wil scholen, ziekenhuizen en andere publieke projecten privatiseren om zo de kosten voor de staat terug te brengen. De Britse minister van Financiën George Osborne ziet de samenwerking als bewijs van de goede en nauwe banden tussen het Verenigd Koninkrijk en China.

De relatie tussen de twee landen hecht is, bleek begin dit jaar. Tegen de bezwaren van bondgenoot Verenigde Staten in, koos het Verenigd Koninkrijk ervoor lid te worden van de Aziatische Infrastructuur- en Investeringsbank die door China werd opgericht.