Chef geheime dienst Rwanda in Londen opgepakt - Spanje wil hem vervolgen

Het hoofd van de Rwandese inlichtingendienst, Emmanuel Karenzi Karake, is gearresteerd in Londen op verzoek van Spanje. De Spaanse autoriteiten willen hem vervolgen voor oorlogsmisdaden.

Karenzi Karake werd dit weekend door de Britse politie gepakt op Heathrow, meldt persbureau Reuters. De man wordt sinds 2008 verdacht van een reeks moorden in de nasleep van de genocide van 1994. Er stond een Europees arrestatiebevel voor hem uit.

Spanje heeft vorig jaar het zogeheten principe van universele rechtspraak drastisch ingeperkt. Hierdoor is de vervolging van mensenrechtenschendingen buiten Spanje bijna niet meer mogelijk. De rechter in Madrid vraagt echter wellicht toch om uitlevering, omdat Karenzi ook de opdracht zou hebben gegeven voor de moord op drie Spaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

De aanhouding van de generaal is opmerkelijk omdat hij de afgelopen jaren herhaalde malen zonder problemen Londen heeft bezocht. Of de Britten Karenzi Karake ook echt uitleveren, is nog niet besloten. Donderdag wordt hij voorgeleid. Rwanda heeft inmiddels om opheldering gevraagd over de arrestatie.

Volkerenmoord

Karenzo Karake leidde de militaire inlichtingendienst in de jaren na de volkerenmoord, die het leven kostte aan ongeveer 800.000 tutsi’s en gematigde hutu’s. Na de genocide werden in Rwanda veel wraakacties en politiek gemotiveerde moorden gepleegd.

Karenzi Karake is niet de enige die in Spanje is vervolgd. In 2008 werden in totaal 40 militaire en politieke leiders van Rwanda aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme.