Broekers-Knol (VVD) unaniem herkozen als voorzitter Eerste Kamer

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

VVD-senator Ankie Broekers-Knol is vanmiddag unaniem herkozen als voorzitter van de Eerste Kamer. Ze kreeg zeventig stemmen voor; vijf senatoren waren afwezig. Er had zich geen enkele tegenkandidaat gemeld voor Broekers-Knol.

Broekers (68) maakt sinds 2001 deel uit van de VVD-fractie in de senaat en werd twee jaar geleden voorzitter, nadat haar partijgenoot Fred de Graaf die positie moest neerleggen. Ze wordt geroemd om de strikte doch ontspannen stijl waarmee ze de debatten in de senaat leidt. De VVD werd via de provinciale verkiezingen opnieuw de grootste in de Eerste Kamer en behield daarmee aanspraak op het voorzitterschap.

Broekers zei in haar sollicitatie nog dat ze vooral “speculaties over het op voorhand voor of tegen stemmen van de Eerste Kamer bij wetsvoorstellen tegen wil gaan”.

Voorzitter tegen beperken macht senaat

Broekers mengde zich vorig jaar in een interview met NRC in de discussie over de machtspositie van de Eerste Kamer. Het beperken van het terugzendrecht, waarbij de senaat bezwaren aangeeft maar de Tweede Kamer de finale beslissing neemt, zei Broekers ongelukkig te vinden:

“Als de senaat alleen maar wetten terugzendt, met wijzigingsvoorstellen, zal de Tweede Kamer de eerste paar keer zeggen: ja hoor, we nemen de kritiek heel serieus. Maar binnen de kortste keren zal het zijn: leuk bedacht, maar we doen er niets mee.”

Een alternatief dat nog steeds boven de markt hangt is de constitutionele toetsing door een rechter. Daar had Broekers principiële bezwaren tegen:

“Mijn diepgewortelde visie is dat die toets niet moet worden overgelaten aan een voor het leven benoemde rechter. Dat oordeel moet zijn aan gekozen volksvertegenwoordigers.”

Lees ook: het interview met Broekers-Knol van vorig jaar, ‘De senaat weg? Paniekvoetbal’