Ze zijn eruit: ‘Berliner’ kiest Rus Petrenko als chef-dirigent

Foto AFP

De Rus Kirill Petrenko (43) wordt de nieuwe chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Dat heeft het orkest gisteren bekend gemaakt. Petrenko – de eerste Russische én de eerste joodse chef in 133 jaar orkesthistorie – werd met grote meerderheid van stemmen door de musici gekozen. Hij zei in het daaropvolgend telefoongesprek met „euforie, grote vreugde en ongeloof” in te gaan op het aanbod, en „het orkest te omarmen.”

Petrenko, nu nog de gekoesterde chef van de Bayerische Staatsoper in München, volgt in 2018 Sir Simon Rattle op.

Op 11 mei slaagde het orkest er na een beraad van 12 uur niet in een chef te kiezen. Zondagochtend waren de 125 orkestmusici er in drie uur uit.

De benoeming van Petrenko is gewaagd. Na de communicatieve, extraverte Rattle kozen de musici met Petrenko – die niet doet aan cd’s en interviews – voor een onmodieuze, introverte en sensitieve orkestleider. De partituur gaat hem boven alles; met intelligentie, humor en precisie probeert hij die zo getrouw mogelijk uit te voeren. Petrenko dirigeerde de Berliner drie keer eerder.