Bekende Hollywoodcomponist James Horner (Titanic en Avatar) verongelukt

James Horner in Wenen in 2013.
James Horner in Wenen in 2013. Foto EPA / Georg Hochmuth

De Amerikaanse filmcomponist James Horner, die onder meer de filmmuziek voor Titanic componeerde, is verongelukt. De 61-jarige Horner crashte gisteren met zijn vliegtuigje in de buurt van Santa Barbara in het zuiden van Californië. Dat bevestigt zijn assistent Sylvia Patrycja op Facebook.

Titanic en Avatar

Horner componeerde de afgelopen 35 jaar de muziek voor meer dan 150 filmtitels, onder meer Avatar, Legends of the Fall, The Mask of Zorro, The Legend of Zorro, Braveheart en A Beautiful Mind.

Voor de soundtrack van Titanic, met de titelsong My heart will go on, gezongen door Celine Dion, kreeg hij veel prijzen: twee Academy Awards, twee Golden Globes en twee Grammy Awards.

Titanic staat met een opbrengst van bijna 2 miljard dollar nog steeds te boek als de op één na succesvolste film ooit (Avatar van James Cameron staat op nummer één). Van de Titanic-soundtrack werden meer dan 27 miljoen exemplaren verkocht.

James Cameron

Horner werd in Engeland geboren, begon op zijn vijfde met pianoles en is opgeleid aan het Royal College of Music in Londen. De avonturenfilm Krull uit 1983 was zijn doorbraak.

De Hollywoodcomponist werkte drie keer samen met regisseur James Cameron: naast Titanic verzorgde Horner ook de muziek voor zijn kaskrakers Aliens (1996) en Avatar (2009). Cameron had Horner ook gevraagd mee te werken aan de twee vervolgen op Avatar; die films zouden de komende jaren uitkomen.

Andere grote titels waar de componist op dit moment aan werkte, waren het boksdrama Southpaw, met acteur Jake Gyllenhaal, en The 33, een drama over een Chileens mijnongeluk.

Horner was een groot liefhebber van etnische muziek en in het verlengde daarvan een bewonderaar van de Franse componist Maurice Jarre, die awards won voor zijn liedjes voor Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en A Passage to India.

Reacties uit Hollywood

Een aantal acteurs reageerden op Twitter op het verlies van een begenadigd liedjesschrijver:

Twitter avatar russellcrowe Russell Crowe My sincere condolences to the family, loved ones and friends of James Horner. #abeautifulmind
Twitter avatar SethMacFarlane Seth MacFarlane Incredibly saddened to hear about the loss of James Horner. I grew up loving his work. He leaves behind a spectacular musical legacy.
Twitter avatar kirstiealley Kirstie Alley I”m so sad to hear about James Horner..He scored the first movie I did..Star Trek 2…great composer..great person…huge loss
Twitter avatar RealRonHoward Ron Howard Brilliant Composer James Horner, friend & collaborator on 7 movies has tragically died in a plane crash. My heart aches for his loved ones.

De rol van muziek in een film

Horner zag zijn werk niet als “werk”, maar zag muziek maken als kunst. In een interview in de Los Angeles Times in 2009 zei Horner:

“Het is mijn taak muziek te maken waardoor de kijker elke weg die de film inslaat ook voelt, met zijn hart. Of er nou iemand sterft, iemand wint, iemand verliest of verdwijnt - het hart van de kijker moet daar dankzij de muziek helemaal in mee gaan. Dat is mijn taak als componist.”