Googles beeldmachine droomt groots en meeslepend

Foto Google http://nrch.nl/4dzr

Als algoritmen konden dromen, waarover zouden ze dan dromen? Over een vreemde wereld vol barokke bogen, vensters en pagodes.

De afbeeldingen hierboven zijn de ‘dromen’ van het beeldherkenningsalgoritme van Google. Dit algoritme is ontworpen om voorwerpen op foto’s te herkennen, maar Google-programmeurs lieten het dit keer los op willekeurige ruis. Een beetje zoals mensen gezichten of dieren zien in wolken, herkende het programma patronen in de ruis. Het Google-algoritme kreeg de opdracht om de ruis te vervormen tot wat het algoritme zelf erin zag, een toren bijvoorbeeld, gevolgd door een nieuwe herkenningsronde. Uit deze eindeloze stroom van impressies ontstonden complexe landschappen en patronen, schijnbaar uit het niets. Googles algoritme is een goed opgeleid neuraal netwerk. Het heeft geleerd voorwerpen herkennen door miljoenen voorbeeldfoto’s te bekijken . Het algoritme dat deze afbeeldingen maakte is met gebouwen getraind. Daarom ‘droomt’ het van gevels en ramen, en bijvoorbeeld niet van fruit of dieren. Dromen heeft nut: de programmeurs krijgen met de droomafbeeldingen een beeld van wat het netwerk heeft geleerd.