Als het algoritme van Google kon dromen...

Beeld Google

Als algoritmen konden dromen, waarover zouden ze dan dromen? Over een vreemde wereld vol barokke bogen, vensters en pagodes.

De afbeelding hiernaast is een ‘droom’ van het beeldherkenningsalgoritme van Google. Dit algoritme is ontworpen om voorwerpen op foto’s te herkennen, maar Google-programmeurs lieten het dit keer los op willekeurige ruis. Een beetje zoals mensen gezichten of dieren zien in wolken, herkende het programma patronen in de ruis. Het Google-algoritme kreeg de opdracht om de ruis te vervormen tot wat het algoritme zelf erin zag, gevolgd door een nieuwe herkenningsronde. Uit deze eindeloze stroom van impressies ontstonden complexe landschappen en patronen, schijnbaar uit het niets. Googles algoritme is een goed opgeleid neuraal netwerk. Het heeft geleerd voorwerpen te herkennen door miljoenen voorbeeldfoto’s te bekijken.