Provinciale weg in Harlingen weer open na brand in pand met asbest

Inwoners van de Friese plaats Harlingen hoeven niet langer binnen te blijven vanwege asbestgevaar na de brand van vanavond. Ook is de provinciale weg naar de Afsluitdijk weer open, zo maakte de gemeente Harlingen zojuist bekend. Dat zelfde geldt voor het spoor, waar het treinverkeer weer op gang komt.

Twitter avatar herkedegroot Herke de Groot En alweer een grote brand op industrieterrein “Hermes” te Harlingen. #asbest http://t.co/xv4tBiY0Bd

De gemeente Harlingen riep eerder vanavond burgers nog op om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Er moest onderzocht worden hoe ver de deeltjes, die vrijkwamen bij een brand op een industrieterrein, waren verspreid. Drie woonwijken werden daarop afgezet om onderzoek te doen.

Brand is onder controle

De brand in de leegstaande loods is inmiddels onder controle, maar de politie is nog wel lang bezig met nablussen. De plaatsen van het gebouw waar asbest ligt, werden tijdens het blussen extra nat gehouden om verdere verspreiding te voorkomen. Er is volgens de brandweer sprake van instortingsgevaar.

De brand in de loods ontstond rond 19.00 uur vanavond. Kort daarop werd de N31 tussen Harlingen en de Afsluitdijk afgesloten en werd ook het treinverkeer stilgelegd. Na anderhalf uur werd de weg tijdelijk vrijgegeven, maar dat besluit is vanwege schoonmaakwerkzaamheden weer teruggedraaid.

Twitter avatar vid VID De #N31 bij Harlingen blijkt toch weer dicht de zijn vanwege schoonmaakwerkzaamheden. Er liggen deeltjes op de weg.