Schrijver krijgt betaald per gelezen pagina

Het kan de doodsteek worden voor auteurs van boeken die iedereen in de kast wil hebben, maar niemand ooit zal uitlezen: het plan van Amazon royalty’s te betalen op basis van gelezen pagina’s. Thomas Piketty, Dick Swaab of Umberto Eco kunnen het schudden en een nieuwe Proust kan het opgeven: de teller loopt pas wanneer iemand een pagina zo lang bekijkt dat je hem wel gelezen moet hebben.

Amazon gaat het uitproberen met auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven via Kindle Direct Publishing, meldde de online winkel op de eigen site.

Tot op heden betaalde het bedrijf – sinds 2011 ook uitgever – auteurs elke maand op basis van aantal downloads. Een auteur die een dik boek schrijft, krijgt evenveel als een auteur van een beknopt verhaal. Niet eerlijk, schijnen auteurs geroepen te hebben, en daarop is dit idee een reactie.

Vanaf 1 juli krijg je alleen uitbetaald als je werk ook is gelezen; een auteur van een 200 pagina’s tellende pageturner krijgt twee keer zoveel als een auteur voor een boek dat lezers na 100 pagina’s wegleggen. Een groter lettertype kiezen heeft geen zin: Amazon definieert zélf wat een pagina is, op basis van het aantal lettertekens. Wie een boek doorbladert, alleen om de grote lijn te achterhalen, draagt niets bij aan de financiën van de auteur: bladeren is géén lezen. (NRC)