In Beeld

Zo (geordend) ziet de aarde er uit voor een astronaut

Vrachtschepen en tankers, sommigen met een gewicht van meer dan 300.000 ton, wachten voor de haven van Singapore. Een vijfde van ’s werelds vrachtcontainers wordt vanuit hier verscheept.
Vrachtschepen en tankers, sommigen met een gewicht van meer dan 300.000 ton, wachten voor de haven van Singapore. Een vijfde van ’s werelds vrachtcontainers wordt vanuit hier verscheept. By Daily Overview | Satellite images © 2015 DigitalGlobe, Inc.

Als je uit je vliegtuigraampje naar buiten kijkt, herken je het meteen. Rechte weilanden, geordende huizenblokken. Typisch Nederlands, toch? Zeker. Al zijn wij niet de enige die van orde en regelmaat in ons landschap houden, zo laten de makers van Daily Overview zien.

Aan de hand van satellietbeelden probeert Daily Overview het gevoel na te bootsen dat astronauten hebben wanneer ze boven de aarde zweven. Het ‘Overview effect’ noemen ze dat; de aarde zien in al haar grootsheid en kwetsbaarheid. Daar waar de mens het landschap heeft gemarkeerd met hun zonnepanelen, tankers en tulpen. Wat blijkt? Zo uniek zijn we niet.