Wonderkind Spieth blijft verbazen

De Amerikaan Jordan Spieth wint na Masters ook de US Open. Joost Luiten zakt na een goed begin ver weg.

Met zijn 21 jaar werd Jordan Spieth de jongste winnaar van de US Open sinds Bobby Jones in 1923.
Met zijn 21 jaar werd Jordan Spieth de jongste winnaar van de US Open sinds Bobby Jones in 1923. Foto David Cannon/AFP

Jordan Spieth kon het zelf nauwelijks geloven. De jonge golfsensatie uit Texas was ervan overtuigd dat hij de US Open uit handen had gegeven, met een dubbele bogey op de voorlaatste hole. Maar hij herstelde zich op de achttiende en zag tot zijn stomme verbazing hoe zijn landgenoot Dustin Johnson de kans van zijn leven miste om zijn eerste majorzege veilig te stellen.

Joost Luiten, zo goed begonnen aan het toernooi op de moeilijke baan van Chambers Bay, zakte op de slotdag ver terug in het klassement. Met een dagscore van vijf slagen boven de baannorm uiteindelijk teleurstellend op de gedeelde 39ste plaats.

Maar opnieuw waren alle ogen gericht op Jordan Spieth, die hard bezig is de recordboeken in zijn sport te herschrijven. Twee maanden geleden won Spieth al zijn eerste Masters-titel op Augusta. Hij is pas de zesde speler in de geschiedenis die in hetzelfde jaar de Masters en de US Open op zijn naam schrijft. Het zijn niet de minsten die hem voorgingen: Tiger Woods, Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Ben Hogan and Craig Wood.

En met zijn 21 jaar werd Spieth de jongste winnaar van de US Open sinds Bobby Jones in 1923. Die Amerikaanse golflegende, later medeoprichter van het Masters-toernooi, was destijds een half jaar jonger dan Spieth nu.

Met zijn eindzege is Spieth halverwege een unieke grand slam in de golfsport: de Masters, de US Open, de British Open en de PGA Championship. Nog nooit slaagde een golfer erin alle vier de toernooien in één kalenderjaar te winnen. Woods had de vier majors wel een keer allemaal in handen, in 2000-2001.

Met zijn vijf slagen onder par hield Spieth aan de Amerikaanse westkust uiteindelijk één slag over op Johnson en de verrassende Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, die het toernooi eindigde met zes birdies op de laatste zeven holes. „Ik kan het amper geloven en moet deze overwinning even laten bezinken”, zei Spieth na afloop. „De US Open is de zwaarste test in het golf en die heb ik doorstaan.”

Joost Luiten houdt geen warme herinneringen over aan de 115de editie van het toernooi. Na zijn geweldige start – halverwege het toernooi stond hij op vijfde plaats – zakte hij in het weekeinde steeds verder weg in het veld. Uiteindelijk finishte hij het toernooi met met zes slagen boven par. „Het was het gewoon allemaal net niet vandaag”, zei hij na zijn laatste ronde.

Eerder dit jaar miste Luiten de cut op Augusta. De 29-jarige Bleiswijker, die dit jaar veel op Amerikaanse banen speelt om zich vaker met de beste spelers te kunnen meten, heeft vooral moeite met putten, het minst sterke onderdeel van zijn spel. „Dit is ontzettend balen en eigenlijk het verhaal van hoe het jaar tot nu toe verloopt”, zei Luiten, die donderdag afslaat op de BWM International Open in München. „Ik kan geen vier goede rondes spelen en dat is erg frustrerend.”