VVD en PvdA botsen over FM

De commerciële radiostations in Nederland vrezen dat zij opnieuw hoge kosten moeten maken om te kunnen blijven uitzenden op hun huidige FM-frequenties. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) wil weer de frequenties gaan veilen, zoals ook in 2003 is gebeurd. Coalitiepartij PvdA en partijen als D66 en SP zijn echter tegen een nieuwe veiling.

De FM-frequenties zouden deze week in de Tweede Kamer worden behandeld. Op 1 september 2017 lopen de huidige concessies af. Kamp meldde vrijdag echter dat „de besluitvorming nog niet is afgerond”. Een informatiebijeenkomst voor radiozenders die vandaag stond gepland is afgelast.

Kamp wil de frequenties veilen, onder meer omdat dat het Rijk meer geld zou opleveren. Bovendien biedt een veiling ook nieuwkomers de mogelijkheid een pakket etherfrequenties te bemachtigen. De andere partijen willen dat de frequenties worden verlengd. Ook commerciële zenders als Sky Radio, Radio 538, Q-music en BNR Nieuwsradio, willen dat.

In 2011 verlengde toenmalige minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) de FM-frequenties. Hij stelde als voorwaarde dat de radiostations meer moesten investeren in digitale radio. Samen met het ministerie en de publieke omroep hebben de commerciële zenders de afgelopen jaren geïnvesteerd in digitale radio (zowel via DAB+ als via websites en apps).

De huidige radiozenders betalen het ministerie van Economische Zaken nu miljoenen euro’s per jaar om gebruik te mogen maken van de FM-frequenties.