‘Voorstel Griekenland is goede basis voor Eurotop’

Het nieuwe voorstel van Griekenland is een “goede basis” voor de Eurotop die vandaag wordt gehouden over de Griekse schuldencrisis. Dat heeft de kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vannacht gezegd.

Een graffiti kunstwerk met als titel 'dood van de euro' van de Franse straatkunstenaar Goin in Athene.
Een graffiti kunstwerk met als titel 'dood van de euro' van de Franse straatkunstenaar Goin in Athene. Foto Reuters/Alkis Konstantinidis/Files

Het nieuwe voorstel van Griekenland is een “goede basis” voor de Eurotop die vandaag wordt gehouden over de Griekse schuldencrisis. Dat heeft de kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vannacht gezegd.

De Griekse premier Alexis Tsipras liet gisteren weten dat hij een “definitief voorstel” had neergelegd bij de trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Hij omschreef het als een “wederzijds voordelige overeenkomst” om uit de impasse te komen tussen het land en zijn geldschieters.

Kabinetschef Martin Selmayr liet op Twitter weten dat Juncker, het IMF en de ECB het voorstel hebben ontvangen. Ook schreef hij in het Duits: “een zware bevalling”.

Twitter avatar MartinSelmayr Martin Selmayr New Greek proposal received by @JunckerEU, @Lagarde, @ecb. Good basis for progress at tomorrow’s EuroSummit. In German: “eine Zangengeburt”.

Selmayr maakte geen details van het voorstel bekend, Tsipras deed dat eerder ook niet.

Merkel: voor de echte noodtop moet er al akkoord liggen

De ministers van Financiën van de eurozone komen vanmiddag om 12.30 uur bijeen, vanavond vanaf 19.00 uur komen dan de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel bij elkaar om te praten over de financiële crisis in Griekenland. Athene kan eind deze maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Vorige week donderdag lukte het de eurolanden en Griekenland niet om tot een oplossing te komen. De Griekse minister van Financiën Varoufakis had geen nieuwe voorstellen bij zich betreffende pensioenkortingen en verhoging van BTW-tarieven. Merkel en Hollande zouden Tsipras duidelijk hebben gemaakt dat de noodtop van vandaag niet is om te onderhandelen en dat er vooraf aan de meeting al een akkoord op hoofdlijnen zou moeten zijn met het IMF, de Europese Commissie en de ECB.

Moraal van schuld en boete is macro-economische politiek geworden

In NRC schreef hoogleraar economie Bas Jacobs afgelopen weekend dat de eurolanden moeten stoppen met aandringen op nog meer bezuinigingen, maar de Griekse staatsschuld moeten verlichten in ruil voor meer hervormingen. Bij een Grexit, vertrek van Griekenland uit de eurozone, zien we nooit meer iets van ons geld terug:

Ondanks gigantische bezuinigingen en dito schuldsanering is de Griekse staatsschuld niet gedaald. Integendeel, die steeg van 109 procent in 2008 naar 173 procent van het bbp in 2015. Dit bewijst het totale failliet van het door de Trojka opgelegde macro-economische beleid. De Griekse economie ligt in puin - en de Griekse overheidsschulden zijn nog steeds onhoudbaar.

(..) Roekeloze debiteuren bestaan alleen dankzij roekeloze crediteuren. Eurolanden dienen daarom onvermijdelijke verliezen te aanvaarden. Schulden moeten worden verlicht door looptijdverlenging en lagere rentes. En economische groei moet terugkeren in Griekenland. Eurolanden moeten daarom hun bezuinigingsfixatie laten varen, als de Grieken hun politieke weerstanden tegen hervormingen opgeven.