Van den Berg grijpt naast het goud in handboogfinale Bakoe

Sjef van den Berg (rechts) op een archieffoto uit 2012.
Sjef van den Berg (rechts) op een archieffoto uit 2012. Foto ANP / Bas Czerwinski

Handboogschutter Sjef van den Berg is er niet in geslaagd Nederland een vierde gouden medaille te bezorgen op de Europese Spelen in Azerbajdzjan. In de finale van individuele toernooi verloor de 20-jarige schutter uit Arnhem van de Spaanse Miguel Alvariño Garcia. Eerder won Van den Berg al brons in het teamtoernooi.

Van den Berg kende in de Azerbajdzjaanse hoofdstad Bakoe vandaag een goede dag. Tot aan de finale aan toe won de Nederlander elke wedstrijd betrekkelijk gemakkelijk, en niet tegen de minste tegenstanders. Zo schakelde hij in de achtste finales de Oekraïner Viktor Roeban, de olympisch kampioen van 2008, uit met 6-2.

Ook bij teams al een medaille

Tegen de Spaanse Alvariño maakte Van den Berg volgens persbureau ANP echter geen schijn van kans. Hij verloor de finale in vier sets, met 7-1. Desondanks deed Van der Berg het beter dan de andere Nederlanders. Rick van der Ven strandde in de kwartfinale. Mitch Dielemans kwam niet verder dan ronde 2.

Het is voor Van den Berg de tweede medaille op de Europese Spelen, die dit jaar voor het eerst worden gehouden. Samen met Van der Ven – op de Olympische Spelen van Londen nog vierde - en Dielemans won de jonge boogschutter vorige week al de bronzen plak in het toernooi voor teams.

De zilveren medaille in het boogschieten is de zestiende voor Nederland: 3 gouden, 6 zilveren en 7 bronzen. Door die prestatie staat Nederland nu op de veertiende plaats in de medaillespiegel. Met nog zes dagen te gaan maakt Nederland nog bij een aantal sporten kans, zoals badminton, boksen, schermen en volleybal.