De gemeente Tel Aviv is stomverbaasd over de naderende annulering van de stedenband met Amsterdam. Eytan Schwartz, de buitenlandadviseur van burgemeester Huldai van Tel Aviv, was sinds vorig jaar bezig met de voorbereiding voor de band tussen beide steden. “Ik weet niet precies hoe de Nederlandse gemeentepolitiek werkt, maar ik wist niet dat een meerderheid van de raad ertegen was. Ik moet maar eens bellen met mijn Amsterdamse collega.”
De voorgenomen stedenband kwam vorige week op losse schroeven te staan toen bleek dat SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA zich tegen het voorstel van burgemeester Van der Laan (PvdA) hadden gekeerd. Behalve met de tweede stad van Israël zou Amsterdam ook een stedenband aangaan met Ramallah, de facto hoofdstad van Palestina.
Situatie veranderd
Eerder was iedereen nog voor, maar volgens de linkse partijen is de situatie veranderd nu er dit voorjaar in Israël een zeer rechtse regering is aangetreden. Donderdag protesteerden zo’n tweehonderd mensen in Amsterdam tegen de stedenband. Vooral de Israëlische bezetting van Palestijns gebied wordt genoemd als reden om deze betrekking niet aan te knopen met een Israëlische stad. Voorstanders van de stedenband wijzen juist op de humanitaire inzet van Tel Aviv.
De gemeente Tel Aviv-Yafo staat voor „tolerantie, pluralisme, multiculturalisme, democratie en respect voor minderheden”, zegt Schwartz. “Als Amsterdam met ons wil samenwerken, staat de deur open.” Hij benadrukt dat er wat hem betreft geen licht zit tussen Tel Aviv en de rest van Israël.
“We zijn trots dat we deel van Israël zijn. En dat we de financiële en culturele hoofdstad zijn van dit land.”
Nog niet definitief, daarna praten
Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan zegt dat Tel Aviv nog niet was geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen “omdat we halverwege het proces zitten”:
“Pas op 1 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Dan nemen we contact op.”