Spieth wint US open, Luiten eindigt als 39ste

Golfer Jordan Spieth heeft op de baan van University Place het US Open op zijn naam geschreven. De Nederlandse golfer Joost Luiten zakte op de laatste dag van het toernooi terug van de negende naar de 39ste plek.

Jordan Spieth
Jordan Spieth Foto AFP / Ezra Shaw

Golfer Jordan Spieth heeft op de baan van University Place het US Open op zijn naam geschreven. De pas 21-jarige Amerikaan zegevierde na een slotronde van 69 slagen met één slag voorsprong op landgenoot Dustin Johnson en de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen.

Na afloop van het prestigieuze golftoernooi, liet de jonge Amerikaan weten dat hij het amper kon geloven:

“Ik moet dit even laten bezinken. De US Open is de zwaarste test in het golf en die heb ik doorstaan.”

Spieth won in april al de befaamde Masters in Augusta en is daarmee de zesde golfer die binnen één jaar zowel de Masters als de US Open op zijn naam weet te schrijven. Hij komt daarmee in een rijtje met illustere namen als Tiger Woods, Jack Nicklaus, Arnold Palmer en Ben Hogan.

Luiten zakt terug

De Nederlandse golfer Joost Luiten zakte op de laatste dag van het toernooi terug van de negende naar de 39ste plek. De 29-jarige Rotterdammer begon zeer goed aan de eerste twee dagen van het golftoernooi: hij leverde donderdag een kaart in met daarop 68 slagen, twee onder het professionele baangemiddelde van 70. Op zijn eigen website schrijft Luiten:

“Dit is ontzettend balen en eigenlijk het verhaal van hoe het jaar tot nu toe verloopt. Ik kan geen vier goede rondes spelen en dat is erg frustrerend.”