Ramadan met sigaretten en bier

Moslims in Chinese staatsdienst die nu willen vasten, hebben een probleem. Het mag niet. Moslims moeten op ‘een normale, gezonde manier’ omgaan met geloof.

Moslima’s in Beijing donderdag, tijdens de eerste ramadandag. Foto Wu Hong/EPA
Moslima’s in Beijing donderdag, tijdens de eerste ramadandag. Foto Wu Hong/EPA

Het is verboden om te vasten tijdens de ramadan in de Chinese provincie Xinjang voor islamistische partijfunctionarissen, leraren, studenten én werknemers in staatsdienst. De provinciale autoriteiten beschouwen het vasten van zonsopgang tot zonsondergang, de speciale gebedsbijeenkomsten en andere ramadan-activiteiten zoals restaurant- en winkelsluitingen, als strijdig met het normale functioneren van de samenleving.

Om „religieus extremisme” te bestrijden hebben de Chinese autoriteiten de ongeveer 400.000 Oeigoeren die nauw verbonden zijn met het partij- en provinciebestuur opgedragen het goede voorbeeld te geven – en in de heilige maand gewoon te eten en te drinken. Ook halal-restaurants en winkels hebben het bevel gekregen overdag open te blijven en gewoon bier te serveren en sigaretten te verkopen.

In Xinjiang leven 12 miljoen aan Turken verwante Oeigoeren, die ongeveer 45 procent van de totale provinciale bevolking vertegenwoordigen. De strenge leefregels tijdens de ramadan zouden volgens de autoriteiten niet alleen moslims op extremistische gedachten brengen, maar ook de verdeeldheid tussen soennitische Oeigoeren en de Han-Chinese meerderheid vergroten.

Het ‘goede’ voorbeeld geven

Sinds de terroristische aanslagen van Oeigoeren in China, waarbij in 2014 alleen al 60 doden vielen, pogen de autoriteiten de uitoefening van het islamistische geloof nog meer aan banden te leggen. De islam is een van de vier erkende religies in China. Moskeeën worden nog strenger gecontroleerd dan al het geval was, religieuze bijeenkomsten buiten de gebedshuizen zijn strikt verboden, vrouwen mogen op straat en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende sluiers meer dragen en mannen die hun baarden te lang laten groeien, kunnen rekenen op politiebezoek.

Oeigoerse partijfunctionarissen, onder wie ook de provinciegouverneur en de burgemeesters van Urumqi en Khasgar, moeten nu schriftelijk beloven dat zij geen geloof hebben, niet mee doen aan religieuze activiteiten en tijdens de ramadan het goede voorbeeld geven door overdag te eten en te drinken. Dat wordt ook gecontroleerd.

Verplicht cursus volgen

Volgens een woordvoerder van het Oeigoerse Wereldcongres, een organisatie van Oeigoeren buiten China, zullen de religieuze restricties het verzet onder Oeigoeren tegen het Chinese bestuur verder aanwakkeren. De Communistische Partij van China zegt dat de vrijheid van religie niet wordt aangetast als moslims hun geloof op een „normale, gezonde manier” beoefenen en anderen daar niet mee lastig vallen.

„Alleen als iemand een goed burger van de Volksrepubliek China is, kan iemand een goede gelovige zijn”, zei de topbestuurder van de Communistische Partij in Xinjiang, Zhang Chunxian. Religieuze leiders in Xinjiang worden door moeten verplicht cursussen in het Chinese socialisme volgen en volgelingen instrueren de Chinese culturele en partijklassiekers te lezen.

Jonge Oeigoeren worden met financiële steun van de overheid aangemoedigd om te studeren buiten de provincie Xinjiang. Universiteiten in de grote oostkust-steden moeten een verplicht aantal Oeigoerse studenten opleiden. Tegelijkertijd worden Han-Chinezen en bedrijven aangemoedigd zich te vestigen in het verre noordwesten, dat in een hoog tempo is ontsloten met een hogesnelheidsspoor, vierbaanswegen en nieuwe steden.