Prijs koopwoningen gestegen met 2,6 procent

Bestaande koopwoningen waren in mei 2,6 procent duurder vergeleken met dezelfde maand in 2014. De prijzen liggen nu ruim een jaar hoger in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in mei ongeveer even hoog als in oktober 2003. In juni 2013 bereikten de huizenprijzen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen afgelopen maand 4,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 17,8 procent lager.

Ook het aantal verkochte woningen zit flink in de lift. Het Kadaster bracht donderdag naar buiten dat in de maand mei 12.827 woningen werden verkocht. Dat is ruim 7 procent meer dan in mei 2014. In de eerste vijf maanden van 2015 zijn er 60.102 woningen verkocht, ofwel ruim 16 procent meer dan een jaar eerder.

Rabobank voorspelde vorige maand in haar ‘kwartaalbericht woningmarkt’ dat de koopwoningenmarkt zich in elk geval de komende twee jaar positief zal ontwikkelen. Afgelopen jaar stegen de huizenprijzen met 0,9 procent.

In 2015 verwacht de bank een gemiddelde stijging van 1,5 à 3,5 procent. In 2016 gemiddeld tussen de 2 en 4 procent. Belangrijkste voorwaarde voor verdere groei is een aanhoudend lage rente, stelt de bank. (NRC)