‘Help eenzame ouderen hun isolement vol te houden’

Het is zinloos om vereenzaamde ouderen uit hun isolement te halen. Dat zegt onderzoekster Anja Machielse van de Universiteit voor Humanistiek, die drie jaar 53 ouderen in Rotterdam volgde. „Help hen om hun isolement vol te houden, want dat is wat ze willen”, zegt ze in een interview met deze krant.

Het onderzoek verschijnt net nu de gemeente Rotterdam de campagne Voor Mekaar heeft gelanceerd, waarin bewoners eenzaamheid onder ouderen tegen moeten gaan. Het onderwerp is voor de gemeente prioriteit sinds in 2013 een 74-jarige vrouw werd gevonden, die tien jaar dood in huis had gelegen voordat ze gevonden werd. De komende jaren moeten alle 75-plussers huisbezoek krijgen.

Wat beter werkt, zegt Machielse, is een professionele hulpverlener.

Wethouder Hugo de Jonge (Zorg, CDA) zegt zich te realiseren dat „deze groep niet geholpen is met een leuke kaartmiddag of vrijwilligerswerk”. De bewoners moeten veel meer „onze oren en ogen in de wijk” zijn. Daarna komt het wijkteam in beeld. „Want voor deze sociaal geïsoleerde mensen zijn gespecialiseerde ouderen-maatschappelijk werkers nodig”, aldus De Jonge.