Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NRC geeft 3 ballen aan Taylor Swift: ‘porseleinen prinses in gelikte show’

Gisteravond trad superster Taylor Swift op in een uitverkochte Amsterdamse Ziggo Dome. NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper zag een “bij vlagen spectaculaire show met aardige visuals en niet heel baanbrekende choreografieën.” Lees ons recensieoverzicht van de show.

De Amerikaanse popzangeres Taylor Swift doet een uitverkochte Ziggo Dome aan tijdens haar 1989 World Tour.
De Amerikaanse popzangeres Taylor Swift doet een uitverkochte Ziggo Dome aan tijdens haar 1989 World Tour. Foto ANP / Paul Bergen

Gisteravond trad superster Taylor Swift op in een uitverkochte Amsterdamse Ziggo Dome. NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper zag een “bij vlagen spectaculaire show met aardige visuals en niet heel baanbrekende choreografieën.” Lees ons recensieoverzicht van de show.

Lichtbandjes om polsen die knipperden en veranderden van kleur tijdens de nummers, een wendbare catwalk waarop Swift haar fans vanuit alle hoeken kon begroeten en bezingen, en alle hits van haar laatste album 1989: Taylor Swift trok gisteren in de Ziggo Dome voor haar ’1989 World Tour’ alles uit de kast.

‘Gestileerde liedjes vol harmonische rust’

Kuyper geeft Swifts optreden, waar een “werkelijk oorverdovend tienergegil” onze recensent bijna haar trommelvliezen kostte, drie ballen:

Waren haar concerten eerder een boterzachte uitdragerij van tienerliefde en hartzeer met voorspelbare elementen als de witte-vleugelballade, nu toonde een akelig perfecte porseleinen popprinses zich onafhankelijk en impliciet uitdagend. In de gelikte popshow die ze gaf in een uitverkochte Ziggo Dome was niets meer akoestisch. Weg gestileerde liedjes vol harmonische rust. Als ze een gitaar omhing was dat voor rockriffs in het intro van het nummer waarmee ze in 2012 een breder poppubliek bereikte: ‘We Are Never Ever Getting Back Together’.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper De populairste superster van de wereld vloog net over ons heen. Jullie nog iets bijzonders? #taylorswift http://t.co/BSAIrjk0GU

Bekijk ‘Shake It Off’ in de Ziggo Dome:

‘Het buurmeisje Swift’

“Amerikaanse megasterrenperfectie met de meest laagdrempelige pyjamapartysfeer die je je kan voorstellen”, zag en hoorde de Volkskrant, die vier sterren aan het optreden geeft:

Vandaag zijn we in de Ziggo Dome allemaal vriendinnen van elkaar (m/v) met Swift als BFF voor de hele planeet. [...] Tussen de nummers door: ‘Wacht effe, mijn contactlens zit dubbel gevouwen.’ Kom daar maar om bij bionisch showmodel Beyoncé.

Daarbij zingt Swift haar, niet bijster avontuurlijke maar wel treffende, popliedjes met een duidelijke persoonlijke overtuiging en kracht. In een akoestische versie van You Are in Love waar ze op een catwalk de lucht in zweeft, zodat het buurmeisje van de wereld nader tot ons kan komen, wisselt ze haast gezongen gefluister af met venijnige uithalen. En je voelt hoe je wordt overgehaald door de zachte krachten van girlpower.

Taylor Swift op de bewegende catwalk tijdens ‘You Are In Love’:

‘Babbelende popprinses’

Hoewel bijna perfect, kostten Swifts “zalvende babbels” volgens Trouw haar gisteravond muzikaal de kop:

Het enige dat de feestvreugde drukte, was het feit dat Swift steeds weer de show stillegde voor filmpjes en praatjes met het publiek. Met name de video’s waarin beroemde vriendinnen als Lena Dunham, Selena Gomez en Cara Delevingne Swift de hemel in prezen of de meest verschrikkelijke plattitudes verkondigden (“Wij vrouwen moeten elkaar steunen” en “Wees vooral jezelf”), waren tenenkrommend. Had dat achterwege gelaten. Zonder de filmpjes en praatjes die de vaart uit de show haalden, was het optreden van Taylor Swift een bijna perfecte popshow geweest.

‘Meisje onder de meisjes’

Het Parool zag een “meisje onder de meisjes” en hoorde “gemakkelijk in het oor liggende mainstream pop”:

Oorspronkelijk is Taylor Swift countryzangeres, maar in de Ziggo Dome herinnert daaraan alleen het nummer Wonderland, waarin ze zichzelf begeleidt op akoestische gitaar. Gemakkelijk in het oor liggende mainstreampop is wat ze vooral te bieden heeft. Een erg opvallende stem heeft ze niet en uiterlijk is ze de typische girl next door, maar juist van dat gewone heeft ze haar kracht gemaakt. Waar haar naaste concurrenten nogal eens uit de band willen springen, de ook in de countrywereld groot geworden Miley Cyrus voorop, is Taylor Swift zo braaf als een popster maar kan zijn.

‘Swift wil leuk gevonden worden’

Tijdens al dat praten haalde Swift ook nog eens uit naar ‘luie journalisten’ die alleen maar schrijven dat haar liedjes over gebroken harten en jongens gaan, tekent Nu.nl op. Muzikaal was het overigens nagenoeg perfect:

Vocaal is er niks op Swift aan te merken. Haar stem benadert perfectie, in die zin dat het niet van cd te onderscheiden is. Het zingen gaat haar nog gemakkelijk af ook, zelfs al torent ze hoog boven het publiek uit op een soort ronddraaiende catwalk. Ook begeleidt ze zichzelf op gitaar op You Are In Love. [...] Als er één ding is wat Swifts doen en laten in deze show typeert, is het dat ze vooral heel erg leuk gevonden wil worden.

Bekijk ‘Bad Blood’, Swifts meest recente single (met all-star cast voor de videoclip) in de Ziggo Dome:

Meer filmpjes van het optreden vind je op YouTube.