Nog maar één favoriet voor eerste gele trui: Dumoulin

Tom Dumoulin won gisteren de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland en eindigde als derde in het klassement. Hij is dé favoriet voor de eerste Tourrit in Utrecht.

Bijna vloog hij uit de bocht, op een haar na miste hij een vrouw met kinderwagen langs het parcours. Tom Dumoulin reed de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland op de limiet. Na de proloog wilde de 24-jarige kopman van Giant-Alpecin koste wat het kost ook de slottijdrit winnen over 38,4 kilometer in Bern. Ook al kent hij de consequentie: op 4 juli, bij de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht, is er nog slechts één renner favoriet voor de eerste gele trui. Hij.

„Ik heb een beetje gemengde gevoelens”, zei Dumoulin na zijn tweede ritzege. „Ik dacht dat het mogelijk was om de eindzege te pakken als alles zou kloppen.” In het klassement strandde hij op de derde plek, op 19 seconden van de Sloveense eindwinnaar Simon Spilak en 14 tellen achter de Brit Geraint Thomas. Verder was alles indrukwekkend in zijn laatste voorbereidingswedstrijd op de Tour, waarin ook Robert Gesink een solide indruk maakte met de tiende plaats in de slottijdrit.

Indrukwekkende voorbereiding

Voor de tweede keer bleef Dumoulin de Zwitserse grootheid Fabian Cancellara de baas in een race tegen de klok. Voor de derde keer dit seizoen won hij een belangrijke tijdrit, nadat hij in de Ronde van het Baskenland in april onder meer Tony Martin versloeg. En passant schitterde hij afgelopen week door van de zwaarste bergrit een soort klimtijdrit te maken en bij de besten te finishen.

The next big thing, zoals wereldkampioen Bradley Wiggins hem vorig jaar na zijn bronzen WK-plak afficheerde, is de beste Nederlandse tijdrijder sinds Erik Breukink. Toeval of niet ook de laatste landgenoot die 26 jaar geleden na de Tourproloog in Luxemburg het geel droeg.

Wat zegt een indrukwekkende voorbereiding over kansen in de Tour? Vorig jaar won de Portugees Rui Costa voor de derde keer op rij de Ronde van Zwitserland, maar in de Tour moest de hij op de tweede rustdag opgeven met een longontsteking. De laatste renner die na Zwitserland ook de Tour won, was in 2001 Lance Armstrong. De Amerikaan Andrew Talansky wekte vorig jaar met zijn eindzege in het Critérium du Dauphiné hoge verwachtingen, maar in de Tour gaf hij na meerdere valpartijen halverwege op. In 2013 won Chris Froome na de Dauphiné wel de Tour, net als Wiggins het jaar ervoor. Na zijn zege in de Dauphiné van vorige week start Froome als favoriet in de Tour.

Contador verslaat Quintana

Alberto Contador won gisteren het eindklassement van de Route du Sud, nadat hij zaterdag in de enige bergrit Nairo Quintana had verslagen. De vierdaagse rittenkoers in Zuid-Frankrijk werd vorig jaar gewonnen door de Ier Nicholas Roche.

Nooit eerder combineerde iemand de eindzege in de minder prestigieuze Route du Sud in één jaar met de Tourzege. Maar Contador toonde hoog niveau. „Een overwinning is altijd belangrijk en geeft een morele opsteker, maar dit betekent niet al te veel”, aldus de Spanjaard zelf. „Het belangrijkste doel blijft de Tour.” Contador kan na Marco Pantani in 1998 de eerste zijn die Giro en Tour in hetzelfde jaar wint.

De Colombiaan Quintana eindigde als tweede, zeventien tellen achter Contador. Na de Ronde van Romandië, begin mei, verdween de Girowinnaar van vorig jaar van de radar om op hoogte te trainen in de Andes. Zaterdag was hij in de enige bergrit op de Port de Balès sterk genoeg om een aantal demarrages van Contador te beantwoorden. Pas in de listige afdaling moest hij een gaatje laten. „Ik ben erg blij met mijn prestatie”, reageerde Quintana op cyclingnews. „Dit was net een Tourrit, constant hoge snelheid. Contador viel een paar keer sterk aan, maar ik kon goed reageren.”

Ook een aantal topsprinters draaiden met hun ‘treintjes’ warm voor de Tour, in de Ster ZLM Toer. André Greipel raakte piloot Adam Hansen kwijt door een val, maar won twee ritten en het eindklassement. Giant-Alpecin zag Marcel Kittel niet één keer meesprinten. Maar die ploeg heeft straks wel Tom Dumoulin.