Minstens 30 doden bij aanslag in noordoosten Nigeria

Het Nigeriaanse leger patrouilleert in Maiduguri op deze foto van vorig jaar.
Het Nigeriaanse leger patrouilleert in Maiduguri op deze foto van vorig jaar. Foto EPA

Ten minste dertig mensen zijn vandaag gedood bij een zelfmoordaanslag in Maiduguri, de grootste stad van het noordoosten van Nigeria. Volgens getuigen bliezen twee vrouwen zich op bij een drukke moskee, schrijft persbureau AP. Tientallen andere mensen raakten gewond.

Het is al de vierde zelfmoordaanslag in Maiduguri deze maand. De stad staat bekend als de bakermat van terreurbeweging Boko Haram.

Boko Haram heeft het aantal aanslagen opgevoerd sinds president Muhammadu Buhari aankondigde dat het militaire hoofdkwartier van het land gaat verhuizen van hoofstad Abuja naar Maiduguri. De aanslagen komen op een moment dat Nigeria en zijn buurlanden voorbereidingen treffen om hun regionale leger te versterken dat Boko Haram dit jaar uit enkele steden en dorpen verdreef.

Tsjaad

Afgelopen donderdag vielen extremisten van de groepering twee dorpen in buurland Niger aan. Minstens veertig mensen werden gedood volgens de regering. Vorige week pleegde Boko Haram voor het eerst een aanslag in Tsjaad. Zelfmoordterroristen vielen twee gebouwen in hoofdstad N’Djamena aan, waaronder de nationale politieacademie. Ten minste 33 mensen werden gedood.