Mandarijn helpt paard Zidane over de hindernissen bij CHIO

De Nederlandse springruiters stellen teleur. Alleen reserve Leopold van Asten zorgt voor hoop in aanloop naar de EK.

Springruiter Leopold van Asten met zijn paard Zidane bleef foutloos in de barrage bij het CHIO in Rotterdam. Desondanks eindigde de combinatie als elfde. „Ik wil de winnaars graag bedanken voor deze gratis paardrijles”, zei de Nederlands kampioen na afloop.
Springruiter Leopold van Asten met zijn paard Zidane bleef foutloos in de barrage bij het CHIO in Rotterdam. Desondanks eindigde de combinatie als elfde. „Ik wil de winnaars graag bedanken voor deze gratis paardrijles”, zei de Nederlands kampioen na afloop. Foto MARCO DE SWART/ANP

Als een jonge hond op puppycursus loopt het paard van Leopold van Asten achter een mandarijn aan. Zidane is deze zondagmiddag op weg naar een bruisend theater met vijfduizend enthousiaste paardensportliefhebbers in het Kralingse bos.

Daar strijdt hij samen met zijn Limburgse springruiter om de Grote Prijs van CHIO Rotterdam. De huidige reservecombinatie van bondscoach Rob Ehrens wordt uiteindelijk elfde. Van Asten is daarmee de beste Nederlander en toont als enige de gewenste vorm voor de EK over twee maanden in het Duitse Aken.

CHIO Rotterdam moest het toernooi van Van Asten worden. De 38-jarige Nederlands kampioen kwam als nummer vijf in het team van Ehrens naar Rotterdam, terwijl er maar vier startplekken zijn in de nationale selectie. Zijn geluk was dat op het laatste moment Jur Vrieling uitviel voor de landenwedstrijd, omdat zijn toppaard werd afgekeurd. Van Asten viel in en dat was, zeker met het oog op de EK in augustus, een uitgelezen kans om zich te bewijzen.

De landenwedstrijd verliep teleurstellend voor Nederland met een vijfde plek. Voor Van Asten zouden zijn „goede” ritten in de landenwedstrijd een opmaat zijn voor de Grote Prijs, waar hij aan Ehrens liet zien waarom de basisselectie met Gerco Schröder, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Jeroen Dubbeldam nog allerminst een zekerheid hoeft te zijn.

Regenjack

Van Asten is inmiddels een ervaren ruiter en dat straalt hij in de voorbereiding ook uit. Heel relaxed zit hij op Zidane in de inspringbak. Regenjack aan tegen het druilerige weer, zijn knieën wijd naar buiten en een beetje naar achter leunend. Op een televisiescherm kijkt hij hoe de eerste combinaties het doen op het parcours met hindernissen van 1.60 meter. Zidane blaast wat en huppelt op en neer. De donkerbruine ruin heeft er wel zin in, maar Van Asten maant hem tot kalmte.

Als de groom de mandarijn tevoorschijn haalt, loopt Zidane maar al te graag mee. „Het werkt om de spanning eraf te halen. Hij vindt mandarijnen nou eenmaal lekker”, legt Van Asten later uit. De eerste ronde is loepzuiver. Foutloos dus. Door naar de barrage, samen met vijftien andere combinaties. De glimlach op het gezicht van de ruiter is breed. Hij kijkt naar Ehrens, die aan de kant observeert. „Top hè?”, zegt Van Asten. De bondscoach knikt.

Barrage

Een kleine twee uur later volgt hetzelfde voorbereidingsritueel op weg naar de barrage. De kalmte en weer diezelfde mandarijn, waar het paard alleen (nog) aan mag ruiken. In de ultieme finale gaat het om de snelste foutloze combinatie. Onder toeziend oog van onder anderen Jan Peter Balkenende en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is Van Asten op Zidane als eerste foutloos in de barrage. Het publiek is uitzinnig. Zou de Grote Prijs dan voor het eerst sinds 2012 weer door een Nederlander gewonnen worden?

Nee. Na Van Asten volgen nog veel scherpere tijden. De Amerikaanse Lucy Davis is ruim drie seconden sneller. Het podium wordt gecompleteerd door de Duitsers Daniel Deusser en Marcus Ehning. „Ik wil hen graag bedanken voor deze gratis paardrijles”, zegt Van Asten na afloop. „Als ik heel eerlijk ben, had ik niet verwacht dat ik elfde zou worden. Zidane is van nature een snel paard, dus ik ging voor de barrage zeker uit van ongeveer een zesde plaats. Natuurlijk wil ik winnen, maar ik moet ook niks forceren. Voor mijn gevoel gingen we ook echt niet langzaam, maar de rest was gewoon heel snel. Opvallend.”

Hoewel CHIO Rotterdam voor het Nederlandse springteam een fiasco werd, kijkt van Asten persoonlijk terug op een goed toernooi. „Ik moet er als reserve staan als er een beroep op me gedaan wordt. We moeten als team zo goed mogelijk presteren, maar natuurlijk wil ik zelf ook voor het hoogste niveau in aanmerking komen. Zidane is super in vorm, dus ik weet dat ik op de goede weg ben.”

Net niet

Bondscoach Ehrens heeft gemengde gevoelens. „Knappe prestaties van Leopold, daar ben ik erg blij mee”, reageert Ehrens. „Maar voor het team was het allemaal ‘net niet’. Alweer niet. Rotterdam ligt ons niet, maar waarom snap ik niet. We staan er nu niet goed voor. Ik ben geen paniekcoach, daarom ga ik dit eens rustig analyseren. Het is belangrijk dat we nu geen stress gaan creëren met het oog op de laatste landenwedstrijd in Zweden en de EK. Gooi het maar op de bondscoach. Geef hem maar de schuld.” Hij lacht even om te laten zien dat hij het niet meent. Daarmee lacht hij ook even zijn zorgen weg, want die zijn er zeker.

En die mandarijn van Zidane? „Dat trucje heeft mijn groom ontdekt”, zegt Van Asten. „Ze is de hele dag bezig met dat paard, dus zo kwam ze erachter dat hij liever mandarijnen heeft dan wortels of appels. Uiteindelijk mag hij ‘m opeten als hij klaar is.”