Gesloten liveblog

Teruglezen: Eurotop ten einde - optimisme over akkoord Grieken

Na de mislukte bijeenkomst vorige week praat de eurogroep vandaag opnieuw over de Griekse schuldencrisis. De ministers van financiën komen rond lunchtijd bijeen, later op de dag volgt een ingelaste Eurotop, waar de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden de kwestie bespreken. De vergadering vorige week donderdag eindigde zonder akkoord over Griekenland. Athene kan eind deze maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. De tijd dringt dus om tot een oplossing te komen. Maar er zijn al zoveel deadlines verstreken. Zou het de landen toch gaan lukken tot overeenstemming te komen? Volg hier de ontwikkelingen vandaag live.

Klaar voor nu, woensdag weer verder

En met de laatste reacties van de Europese regeringsleiders maken wij een einde aan dit liveblog. Het belangrijkste nieuws vandaag waren – naast het uitblijven van een akkoord - de nieuwe Griekse voorstellen. Die hebben volgens regeringsleiders de deur naar een schuldendeal opengezet. Toch staat er de komende 48 uur, in de aanloop naar een speciaal ingelaste eurogroep, nog een hoop werk op het programma.

Voordat de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden begint moet er namelijk een plan op tafel liggen. Als de eurogroep instemt, worden de plannen een dag later behandeld op de Europese Raad. Ook de komende dagen en maandag brengen we al het laatste nieuws rond Griekenland op nrc.nl.

Ook Merkel en Hollande verwachten nog veel werk

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Franse collega François Hollande geven na afloop van de Eurotop een vergelijkbare reactie: we zijn op weg naar een akkoord maar er staat nog veel werk op het programma.

IMF en Dijsselbloem: veel werk te verzetten

Voor er een akkoord op tafel ligt, moet er echter nog wel een hoop werk verzet worden. De eerstvolgende ontmoeting is de vergadering van de eurogroep op woensdagavond. Volgens directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds staat er nog een "enorme berg aan werk" op het programma de komende 48 uur. Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) sprak bij het verlaten van de Eurotop over "veel werk".

Juncker: deze week een akkoord

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft er na vanavond vertrouwen in dat de eurolanden nog deze week een akkoord bereiken met Griekenland. Dat zei de Luxemburger zojuist in een persconferentie na afloop van de speciaal ingelaste Eurotop in Brussel. Juncker noemde het Griekse voorstel in een korte toespraak van een "enorme stap".

Griekenland gaat akkoord met de eisen voor een nieuwe steunronde. Dat melden althans twee verschillende bronnen binnen de Griekse regering aan persbureau AFP. Een van hen zegt:

“Voor het eerst erkennen we dat een verlenging van de noodsteun de enige weg voorwaarts is.”

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Greece accepts principle of extending current bailout

Eurotop is voorbij

De vergadering van de regeringsleiders van de eurolanden is zojuist afgelopen, zo melden verschillende aanwezige journalisten. Het wachten is nu op de persconferentie van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad.

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Eu summit is over. Press briefings will follow.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann #EuroSummit on #Greece finished now. Press conference with @eucopresident Tusk and @JunckerEU soon

Eurotop nadert einde

De Eurotop is inmiddels een kleine drie uur bezig, maar het einde is in zicht. Een woordvoerder laat via Twitter weten dat het overleg op zijn einde loopt. Een journalist van AFP is specifieker: de leiders van de eurolanden zijn binnen een half uur klaar, meldt hij op basis van bronnen.

Twitter avatar dannyctkemp Danny Kemp Sources saying Eurosummit should be over within half an hour

Ook hervormingen btw en inkomstenbelasting

Het totale pakket aan voorgestelde bezuinigingen komt uit op 2,87 procent van het Griekse bbp. Dat komt neer op ongeveer 5,2 miljard euro. Naast de pensioenen moeten ook hervormingen van de btw en de inkomstenbelasting de schatkist geld opleveren. En een pakket met andere maatregelen, zoals een hogere belasting op privéjachten en het veilen van telefoonfrequenties.

Bezuiniging op pensioen is doorbraak

Met een bezuiniging van 1,05 procent van het bbp op pensioenen voldoet Griekenland aan de eisen van de andere eurolanden. Onze correspondent Stéphane Alonso, die de Eurotop in Brussel volgt, noemt dat “een doorbraak”. Vanmiddag schreef hij in NRC Handelsblad al dat de pensioenen “de rode lijn” zijn in het beleid van Tsipras:

"Tsipras won er in januari de verkiezingen mee, eraan tornen is onmogelijk voor hem. Bovendien vormen die pensioenen in een land met massawerkloosheid zo’n beetje de laatste bron van inkomsten. De solidariteit van werkloze jongeren met hun opa’s en oma’s is niet onbaatzuchtig; het is keihard eigenbelang."

Griekenland bereid in pensioenen te snijden

Griekenland komt zijn schuldeisers tegemoet op het gebied van de pensioenen. Dat staat in de meest recente van de regering, waarop de Griekse krant Kathimerini de hand heeft weten te leggen. Athene is bereid om in 2016 de uitgaven aan pensioenen te verlagen met 1,05 procent van het bruto binnenlands product. Dat staat gelijk aan ongeveer 1,8 miljard euro.

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English Brussels correspondent @Elbarbie has page from Greece's proposals showing planned fiscal measures via @kathimerini_gr http://t.co/c2v6gXRE64

Duizenden Grieken demonstreren in Athene voor behoud euro

In de Griekse hoofdstad Athene zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor het behoud van de euro. De betogers hebben zich buiten het parlementsgebouw verzameld en willen ook dat Griekenland lid blijft van de EU. De afgelopen dagen hadden meer vreedzame protesten plaats.

Zowel ministers en kabinetsleden als oppositiepolitici namen deel aan de demonstratie. Zondag verzamelden nog zo'n 7.000 mensen zich om te protesteren tegen verdere bezuinigingen. Dat lijkt misschien veel, maar de afgelopen jaren gingensoms tienduizenden mensen de straat op uit woede tegen de bezuinigingen. Vaak kwam het hierbij tot rellen tussen de betogers en de oproerpolitie.

Litouwen: Grieken willen feesten zonder de rekening te betalen

Harde woorden van de Litouwse president voorafgaand aan de Eurotop. Dalia Grybauskaitė beschuldigde Athene op Twitter van profiteursgedrag:

Twitter avatar Grybauskaite_LT Dalia Grybauskaitė The Greek government still wants to party but the bills have to be paid by somebody else #EUCO

Merkel verwacht geen doorbraak vanavond

De Eurotop van vanavond wordt niet meer dan "een adviserende bijeenkomst". Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd bij aankomst in Brussel voor de top, meldt persdienst Reuters. Ze zei dat na de bijeenkomst van de eurogroep eerder vandaag er "geen basis voor een besluit" was.

Tusk: dit zijn de eerste serieuze Griekse voorstellen in weken

De voorstellen die Griekenland vandaag gedaan heeft zijn de eerste serieuze plannen in weken. Dat heeft Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, vandaag gezegd. Er valt nog veel werk te verzetten, aldus de president.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Promising things happened since I called #EuroSummit; Greek proposals first real proposals in many weeks. Require assessment & further work.

Voorafgaande aan de Eurotop vanavond had Tusk een bilateraal overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras, om apart te praten over de Griekse schuldencrisis. Volgens Tusk "raakt de tijd op" voor Athene. De voorzitter zei al eerder deze maand dat het geduld met de Grieken bijna op was.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Bilateral meeting with Greek Prime Minister @atsipras ahead of today's #EuroSummit. http://t.co/kKhbHk37Mr

Twitter avatar atsipras a.tsipras Συνάντηση αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Toύσκ @eucopresident #EuroSummit #EUCO http://t.co/eQYTnNymC8

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Time's running out for #Greece & all of us. We must help solve this problem and respect equally tax payers in all countries. #EuroSummit

Tusk noemde de voorstellen veelbelovend en zei dat de EU-leiders vanavond alle kaarten op tafel moeten leggen om een zogeheten "Graccident" te voorkomen:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk All cards on the table at tonight's #EuroSummit. Leaders need to take full responsibility for the political process to avoid #Graccident.

Athene denkt dat crediteurs zijn overtuigd

De nieuwste hervormingsvoorstellen van de Griekse regering zijn genoeg om de internationale geldschieters ervan te overtuigen om meer leningen aan Athene te verstrekken. Daarvan is de Griekse minister van economische zaken, Giorgios Stathakis, overtuigd:

"Zij (de crediteuren - red.) hebben geaccepteerd dat het nieuwe voorstel van de Griekse regering een degelijk raamwerk waarmee gewerkt kan worden.

Stathakis zei tegen de BBC dat vandaag is voorgesteld om de vermogensbelasting te verhogen en om bedrijven meer te laten afdragen. Hij zei dat er niet in de pensioenen en in ambtenarensalarissen gesneden zal worden, een punt wat eerder door Griekenland tot anathema werd verklaard. Wel is Athene bereid de regels voor vervroegd pensioen aan te scherpen en om over bepaalde goederen en diensten meer btw te heffen.

Ook beurs in Nederland veert op

Ook de beurs in Amsterdam heeft positief op de ontwikkelingen in de onderhandelingen met Griekenland gereageerd. De AEX-index sloot 3 procent hoger op 489,72 punten. Alle fondsen van de hoofdindex stonden in het groen.

De MidKap steeg 2,2 procent tot 726,70 punten. Ook in de VS, Griekenland en andere EU-landen gingen de beurzen omhoog.

Rutte: eerst oordeel afwachten van crediteuren

Premier Mark Rutte (VVD) wil eerst afwachten wat de deskundigen van de geldschieters te zeggen hebben over de nieuwe Griekse voorstellen. Pas dan wil hij zich uitspreken over of een akkoord aanstaande is. Dat zei hij maandag voor het begin van de Eurotop, meldt persdienst ANP.

Er is nog niets naar buiten gebracht over de inhoud van de nieuwste Griekse voorstellen. Rutte zegt blij te zijn dat ook op het hoogste niveau tussen regeringsleiders en staatshoofden over de stand van zaken gesproken wordt:

"Dit is een kwestie die ons al jaren bezig houdt en sinds februari weer veel aandacht vraagt."

Beurzen reageren verheugd op ontwikkelingen

Doordat de kans op een akkoord tussen Athene en haar geldschieters lijkt te zijn toegenomen, zijn veel beurzen vandaag opgeveerd. De Griekse beurs sloot 9 procent hoger, meldt persdienst AFP. Ook Wall Street was positief en de Dow Jones opende 136 punten (0,7 procent) hoger.

Ook de Nasdaq en de Standard & Poor's 500 stegen in de VS, respectievelijk met 0,7 en 0,8 procent. Ook in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk schoten de beursindexen omhoog.

Slowakije: houd Griekenland in de eurozone

Het in de eurozone houden van Griekenland heeft meer voor- dan nadelen. Dat zei de Slowaakse premier Robert Fico vandaag. Hij wil Athene binnen de eurozone houden, maar niet tegen iedere prijs. Fico:

"Ik geloof dat we uiteindelijk, in ieder geval op politiek vlak, tot de conclusie zullen komen dat het houden van Griekenland in de eurozone op dit moment meer voordelen dan nadelen kent."

Dijsselbloem hoopt op akkoord met Grieken later deze week

De voorstellen van de Grieken die vandaag door de eurogroep besproken zijn, zijn "een welkome stap in de goede richting". Dat heeft minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zojuist gezegd op een persconferentie. Er is echter nog steeds flink wat werk te verzetten.

Dijsselbloem hoopt dat later deze week eindelijk een akkoord bereikt kan worden met de Grieken. Hij zei dat er vooral nog naar de details moet worden gekeken en dat de voorstellen moeten worden doorberekend. Volgens Dijsselbloem is het vooral zaak dat de Grieken en de geldschieters (de "trojka": de ECB, het IMF en de EU) nu met elkaar in gesprek gaan. Dat overleg kan wat hem betreft vanmiddag nog beginnen.

Eurocommissaris Pierre Moscovici van Economische en Financiële Zaken zei dat de voorstellen een "solide en algemene basis vormen", maar benadrukte dat er nog steeds geen akkoord is. De Eurotop gaat vanavond gewoon door om 19.00 uur, aldus Moscovici. Er werd niets bekendgemaakt over de inhoud van de Griekse voorstellen.

Later deze week nog een bijeenkomst van de eurogroep

De eurogroep komt later deze week opnieuw bijeen om te praten over de Griekse schuldencrisis. Dat kondigt Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie net aan op Twitter:

Twitter avatar VDombrovskis Valdis Dombrovskis #Greece proposals a welcome step but more work together with institutions needed. @EG to reconvene this week. We need a deal in coming days.

Lezersvraag 3 over teruggedraaide maatregelen

Vraag: hoe gaan de geldschieters om met de teruggedraaide maatregelen van de vorige steunronde? Ik lees hier niets meer over en het doet de vraag wel rijzen hoe betrouwbaar zijn eventuele nieuwe toezeggingen?

ANTWOORD:

"Dit soort steunplannen is altijd een vorm van gestolde scepsis. Daarom worden bedragen ook niet in één keer uitbetaald, maar in termijnen. De 7,2 miljard aan steun waar het nu over gaat is zo’n (laatste) termijn van het lopende steunplan. Ga ervan uit dat een compromis, als dat deze week wordt bereikt, eveneens een termijn heeft. Bijvoorbeeld tot het einde van dit jaar. Dat betekent wel dat, zelfs bij zo’n compromis, volgende Griekse crises niet uitgesloten zijn als blijkt dat er met de toegezegde hervormingen te weinig vooruitgang wordt geboekt."

Vergadering eurogroep voorbij

De vergadering van de eurogroep over de Griekse schuldencrisis is inmiddels voorbij. Dat melden verschillende deelnemers. De voorstellen van Athene zijn nog in behandeling:

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb #Eurogroup ends. Work continues. Institutions assess proposals.

Twitter avatar EUCouncilPress EU Council Press #Eurogroup has ended; press conference to start soon (main press room JL building). Watch live: http://t.co/yfxAEdGFfd. #Greece

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso zegt dat het geen goed teken is dat de bijeenkomst van de eurogroep zo snel alweer voorbij is. Het is nog maar de vraag of de Eurotop vanavond doorgaat:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Eurogroep over #Griekenland is voorbij. Best snel dus. Geen goed teken. Nu kijken of de #EuroSummit van vanavond doorgaat of niet. #EU

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Zonder (begin van) akkoord over #Griekenland vandaag, legt politiek 'de bal' feitelijk bij #ECB. Die moet besluiten over lot Griekse banken

Lezersvraag 2 over het aansturen op een 'Grexit'

NRC-economieredacteur Maarten Schinkel beantwoordt lezersvragen. Een vraag van Jan van Oort:
Waarom is één optie steeds verder naar de achtergrond gegaan, namelijk die van een door de Eurolanden getriggerde Grexit ? D.w.z.: vaststellen dat de ellende te lang heeft geduurd, dat er teveel geld is verbrand, dat de domper op de EU-economie te groot is geworden en men niet langer met de onzekerheid blieft te leven ?

ANTWOORD:

Dit maakt de hele gebeurtenis ook zo onwezenlijk: er is geen procedure voor het verlaten van de muntunie. Een land zou er unilateraal voor kunnen kiezen en de anderen voor een voldongen feit plaatsen. Maar andersom, het door de andere deelnemers aan de euro wegzenden van een euroland, is niet mogelijk als het zich houdt aan alle verdragsbepalingen. De bijbehorende frustraties zijn overigens begrijpelijk.

Poolse premier: neem flink wat contant geld mee als je naar Griekenland gaat

Alle Polen die de komende tijd naar Griekenland gaan, doen er verstandig aan "een grote hoeveelheid contant geld" mee te nemen. Dat advies gaf de Poolse premier Ewa Kopacz vandaag aan haar landgenoten:

"Als je op vakantie naar Griekenland gaat, blijf de situatie daar dan in de gaten houden, want die zal zeer dynamisch zijn. Vertrouw alstublieft niet op uw pinpassen of de geldautomaten ter plaatse, maar neem een grote hoeveelheid contant geld mee"

De afgelopen dagen hebben Grieken enorme hoeveelheden geld opgenomen uit angst voor de financiële toekomst van het land. Om een echte bank run te voorkomen, moet de Griekse regering mogelijk in de toekomst een limiet instellen aan wat Grieken mogen opnemen. De afgelopen tijd waarschuwden Griekse banken al meerdere malen dat ze niet zeker wisten of ze nog open konden blijven.

Lezersvraag 1 over Griekse exit

NRC-economieredacteur Maarten Schinkel beantwoordt lezersvragen. Een vraag van Demet Yazilitas:
Alle voordelen en nadelen van een Griekse exit op een rij, is het gewoon niet beter om een unie zonder Griekenland te hebben met landen die hun afspraken rondom schulden kunnen nakomen?

ANTWOORD

Zo gesteld: ja. Maar er speelt veel meer. Er zijn ook geopolitieke redenen om Griekenland er bij te houden: de strategische ligging van het land, het risico op een failed state, een mogelijk uitbreiding van de Russische invloedssfeer en, inderdaad, het idee dat Europese integratie een onomkeerbaar proces is. Bedenk dat de EU na de oorlog niet alleen om economische redenen is opgericht, maar vooral ook uit politieke motieven. Die zijn lastig in geld uit te drukken, maar dat is, in wezen, waar al die bijeenkomsten in Brussel nu over gaan.

Aankomst Dijsselbloem

Foto AFP /John Thys

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep komt aan in Brussel. Foto AFP /John Thys

Nationale bank Athene

Reuters/Marko Djurica

De Nationale Bank in Athene. Reuters/Marko Djurica

Waar gaat het ook weer om?

Nog even een korte samenvatting waar het om draait vandaag: Athene moet eind deze maand 1,7 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Per 1 juli loopt ook de periode van het tweede steunpakket aan Griekenland af. Er ligt voor 7,2 miljard euro aan nieuwe steun klaar, maar daarvoor moet het land van de trojka - IMF, ECB en de EU - wel voldoen aan voorwaarden.

En die voorwaarden, daar gaat het nu al maanden om. De trojka wil dat Griekenland ingrijpt in de pensioenen en flink bezuinigt, maar Griekenland vindt dat het al heel veel bezuinigd heeft en zwaar is getroffen door de eurocrisis. Voor Athene zijn de pensioenen de rode lijn, schrijft NRC-correspondent Stéphane Alonso vandaag in nrc.next:

De linkse regeringspartij Syriza won er in januari de verkiezingen mee. Daaraan tornen is politieke zelfmoord. Bovendien vormen die pensioenen in een land met 27 procent werkeloosheid (en ruim 50 procent onder jongeren) zo’n beetje de laatste bron van inkomsten. De sterk gevoelde solidariteit van werkloze jongeren met hun opa’s en oma’s is niet onbaatzuchtig; het is keihard eigenbelang.

Veel economen zijn het ermee eens dat Griekenland zwaar geleden heeft onder de bezuinigingen en vinden dat de kredietverstrekkers de staatsschuld van Griekenland zouden moeten saneren in ruil voor hervormingen. Maar dat ligt gevoelig, regeringsleiders hebben in eigen land beloofd dat 'elke euro die in Griekenland wordt gestopt, terugkomt'.

Toch zou het verstandig zijn, zo schreef hoogleraar economie Bas Jacobs afgelopen weekend in NRC:

Roekeloze debiteuren bestaan alleen dankzij roekeloze crediteuren. Eurolanden dienen daarom onvermijdelijke verliezen te aanvaarden. Schulden moeten worden verlicht door looptijdverlenging en lagere rentes. En economische groei moet terugkeren in Griekenland. Eurolanden moeten daarom hun bezuinigingsfixatie laten varen, als de Grieken hun politieke weerstanden tegen hervormingen opgeven.

Dijsselbloem tempert verwachtingen

De optimistische toon over vandaag lijkt nu toch wat om te slaan in een pessimistischer geluid. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en voorzitter van de eurogroep toont zich bij aankomst in Brussel ook weinig hoopvol:

Twitter avatar OpenEurope Open Europe Eurogroup Chairman Dijsselbloem: Impossible to have final assessment on new Greek proposals, they've come in very late. #Greece

Twitter avatar OpenEurope Open Europe Dijsselbloem: I'll leave it up to the three institutions to give us a first assessment of the new Greek proposals. #Greece

De kans is dus groot, dat het overleg later deze week nog verder zal gaan, zoals NRC-economieredacteur Maarten Schinkel vorige week ook al voorspelde:

Finland: kans op akkoord nihil

Tussen al het optimistische stemgeluid zijn er ook bewindslieden die de toekomst een stuk somberder inzien: de Finse minister van Financiën Alexander Stubb zei bij aankomst in Brussel:

"Ik heb weinig hoop op een akkoord vandaag."

Zijn Ierse collega Micheal Noonan was ook somber. Ondanks het feit dat de Grieken voorstellen hebben ingediend, denkt hij dat er een extra overleg op donderdag aanstaande nodig zal zijn.

"Er was vannacht veel onduidelijkheid over de voorstellen, of de Grieken wel de goede hadden gestuurd, en hierdoor is er geen goede voorbereiding geweest.”

Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble was zeer kritisch.

"Ik heb nog geen nieuwe voorstellen gezien. Ik zie niet hoe wij fatsoenlijk de eurotop van leiders kunnen voorbereiden zonder serieuze voorstellen.”

Vragen? Stel ze aan NRC

Heb je na het lezen van de artikelen van afgelopen dagen nog vragen over de Griekse schuldencrisis en de onderhandelingen van de Grieken met hun schuldeisers? Onze economieredacteur Maarten Schinkel beantwoordt vragen. Mail ze naar nieuwsdienst@nrc.nl of stuur ze via Facebook of Twitter.

Aankomst Christine Lagarde

Het IMF was vorige week nog zeer kritisch over het gebrek aan hervormingen dat Griekenland tentoonspreidde. Volgens Lagarde waren er "zeer redelijke voorstellen" gedaan, en was het aan de Grieken om daarop te reageren. De week daarvoor was het IMF nog weggelopen van de onderhandelingstafel omdat er te grote meningsverschillen waren met Griekenland.

AP/Olivier Hoslet

Christine Lagarde komt aan voor de bijeenkomst met de EU en de ECB. AP/Olivier Hoslet

Hollande: een duurzaam akkoord

De Franse president Hollande heeft opgeroepen om vandaag een "duurzaam" en "veelomvattend" akkoord te sluiten tussen Griekenland en zijn schuldeisers, dat niet gebonden is aan een bepaalde of beperkte tijdsperiode. Ook zei Hollande dat Frankrijk er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat er overeenstemming bereikt wordt.

Maar Hollande hield tegelijkertijd een slag om de arm, bericht persbureau AFP. In het geval dat de onderhandelingen vanavond op niets uitlopen, hoopt Hollande dat er een basis wordt gelegd zodat er "de komende dagen" overeenstemming kan worden bereikt.

Eurocommissaris Moscovici gelooft in deal

De Franse eurocommissaris Pierre Moscovici van Economische en Financiële Zaken is optimistisch over een deal:

Twitter avatar pierremoscovici Pierre Moscovici Journée décisive pour la #Grèce et l'#Europe: je crois à un accord. Mes réponses ce matin sur @Europe1 http://t.co/dD6TgIaH4A @EU_Commission

'ECB verhoogt steun banken'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vanmorgen opnieuw het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken verhoogd, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrag dat als zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) kan worden verleend werd voor de derde keer binnen een week verhoogd omdat Griekse banken de afgelopen dagen miljarden euro's zagen wegstromen; Grieken nemen massaal geld op bij de banken vanwege de grote onzekerheid over de economische toekomst van hun land.

Juncker verwelkomt Tsipras

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is er niet zeker van dat er vandaag een deal kan worden gesloten zei hij vanmorgen, nadat hij de Griekse premier Alexis Tsipras had verwelkomd. De twee leiders hebben vooroverleg.

"We hebben de afgelopen dagen vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet.”

Foto AP /Virginia Mayo

Griekse premier Tsipras wordt ontvangen vanmorgen door Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Foto AP /Virginia Mayo

Aandelenmarkten reageren vanmorgen opgelucht

Op de aandelenmarkt in Athene is vanochtend opgelucht gereageerd op de vriendelijkere toon die sinds gisteren zowel vanuit Griekenland als de EU klonk. De belangrijkste Griekse beursgraadmeter schoot meer dan 7 procent omhoog. Met name de Griekse banken krijgen weer het vertrouwen van beleggers en zagen hun koersen stijgen. Het optimisme was ook zichtbaar op de obligatiemarkten, waar Zuid-Europese staatsleningen meer in trek waren. De rente op tienjarige Griekse leningen daalde van ruim 12 procent naar minder dan 11 procent. Ook de rente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties zakte.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2,7 procent hoger op 488,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 1,2 tot 3 procent vooruit.

'Positieve berichten'

Verwacht NRC-economieredacteur Maarten Schinkel dat er vandaag een akkoord wordt bereikt?

"Het zou zomaar kunnen. Er zijn vrij veel positieve berichten over het voorstel dat Tsipras gisteren gestuurd zou hebben. De sfeer is een stuk vriendelijker dan vorige week. Maar de ultieme uiterlijke deadline is de 30e juni en donderdag is er ook nog een EU-top met een weekend erna. Het zou dus ook zomaar kunnen dat het nog een week gaat duren. Dat er vandaag een 'agreement to agree' komt en dat ze donderdag dan weer verder gaan praten."

Merkel: akkoord moet al voor vanavond klaarliggen

De dag ziet er als volgt uit:
12.30 uur komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen.
15.00 uur komen ECB en het IMF bij elkaar met de vertegenwoordiging van de EU.
19.00 uur komen de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel bij elkaar.

De Duitse bondskanselier Merkel zei gisteren dat die bijeenkomst in de avond uitdrukkelijk niet meer bedoeld is om te onderhandelen, maar dat er dan al op hoofdlijnen een akkoord moet liggen. De kabinetschef van Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft het gisteren door Tsipras gestuurde voorstel een "goede basis" genoemd voor het akkoord dat er moet komen. Vorige week kwam het niet tot een akkoord