Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Huizenprijzen stijgen met 2,6 procent

Huizenprijzen blijven stijgen.
Huizenprijzen blijven stijgen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bestaande koopwoningen waren vorige maand 2,6 procent duurder dan vergeleken met dezelfde maand in 2014. De prijzen zijn nu al bijna een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in mei ongeveer even hoog als in oktober 2003. Sinds de prijzen van koopwoningen in juni 2013 een dieptepunt bereikten, is sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in mei 4,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau nog 17,8 procent lager.

Prijzen-van-bestaande-koopwoningen-15-06-17

Ook het aantal verkochte woningen zit flink in de lift. Het Kadaster bracht afgelopen donderdag al naar buiten dat in de maand mei 12.827 verkochte woningen zijn geregistreerd. Dat is ruim zeven procent meer dan in mei 2014. In de eerste vijf maanden van 2015 zijn er 60.102 woningen verkocht, ofwel ruim zestien procent meer dan een jaar eerder.