Kamp beperkt gaswinning dit jaar tot 30 miljard kuub

Schade aan een woning in Slochteren.
Schade aan een woning in Slochteren. ANP / Catrinus van der Veen

Minister Kamp draait de gaskraan in Groningen een stukje verder dicht. De gaswinning gaat in heel 2015 omlaag naar 30 miljard kuub, in plaats van de 39,4 miljard kuub die ingeboekt staat in de begroting. Dat is zojuist bevestigd aan NRC door Haagse bronnen.

Kamp schrijft hier morgen een brief over aan de Tweede Kamer.

In de eerste helft van dit jaar is de gaswinning beperkt tot 16,5 miljard kuub. Het komende halfjaar wordt er nog 13,5 miljard gewonnen. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 33 miljard kuub gas moet worden gewonnen om de zogenoemde ‘leveringszekerheid’ te waarborgen: de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen.

Daarbij is nog twee miljard kuub extra nodig voor het geval er een koude winter komt. Maar de kans dat er nog dit kalenderjaar een strenge winter plaatsvindt, is nihil; dat is meestal in januari of februari. Bovendien is in een opslag in Norg in Drenthe nog drie miljard kuub extra opgeslagen. Zo komt Kamp uit op een hoeveelheid van dertig miljard.

Schatkist loopt miljarden mis

Met de inperking van de gaswinning wil Kamp de schade van aardbevingen door aardgaswinning in de provincie Groningen beperken en de veiligheid van de bewoners garanderen. Verschillende oppositiepartijen pleitten eerder al voor het terugdraaien van de gaskraan naar 30 miljard kuub per jaar.

Het besluit van Kamp is een flinke tegenvaller voor de schatkist: elke miljard kuub minder productie betekent zo’n 220 miljoen euro minder gasbaten. In totaal loopt de schatkist dus ruim 2,1 miljard euro mis.

Nog geen reactie van Groningse bestuurders

Groningse bestuurders willen nog niet reageren op het uitgelekte gasbesluit van de minister. We wachten eerst de brief af die Kamp de Tweede Kamer morgen stuurt, reageert de woordvoerster van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. Ook Hans Alders, per 1 juni benoemd als Nationaal Coördinator Groningen, wil eerst de brief van de minister zien. Reageren doet hij niet, omdat de minister gaat over het gaswinningsbesluit.

Reacties oppositiepartijen

Oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer zijn blij dat het kabinet de gaswinning in Groningen dit jaar verder vermindert, zo schrijft persbureau ANP. Eric Smaling (SP):

“Ik zou tegen de minister willen zeggen: ga zo door. Ik hoor graag snel wat de plannen zijn voor 2016, zodat men in Groningen wat verder vooruit kan kijken dan een halfjaar.”

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) laat weten het goed te vinden dat er “stappen gezet lijken te worden voor de veiligheid van Groningers”. Volgens haar is 22 miljard kuub gas voldoende voor de leveringszekerheid en is het “voor het vertrouwen en de veiligheid van de Groningers belangrijk om de kraan zo ver mogelijk dicht te draaien.”

De ChristenUnie ziet deze stap als een begin zo laat de partij weten: “We moeten af van onze fossiele energieverslaving”. Fractieleider Arie Slob wilde pas met het kabinet over de begroting praten als de gaswinning zou worden verminderd. Hij denkt dat “deze behoorlijke barrière” nu weg is.

Stientje van Veldhoven (D66) laat weten dat minister Kamp “eindelijk luistert naar de Groningers”:

Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven #gaswinning zou terug gaan naar 30 BCM/ jaar. Mooi! Oppositie vroeg al jaar om verlaging. Veiligheid Groningers moet voorop staan.