Journalist Al Jazeera in Duitsland vrijgelaten

Ahmed Mansour.
Ahmed Mansour. Foto AP

Ahmed Mansour, prominent journalist van de Arabische nieuwszender Al Jazeera die zaterdag werd aangehouden in Duitsland op verzoek van Egypte, is vrijgelaten zonder aanklacht. Dat meldt de zender zelf. Egypte wilde dat Duitsland Mansour zou uitleveren.

Twitter avatar AJENews AJE News Breaking News: Al Jazeera reports journalist Ahmed Mansour has been freed from detention. More soon. http://t.co/qqm7NGvufh

De 54-jarige Mansour, die zowel de Egyptische als Britse nationaliteit heeft, werd zaterdag aangehouden op het vliegveld van Berlijn toen hij probeerde aan boord te gaan van een vliegtuig naar Doha in Qatar. Mansour is vorig jaar door een rechtbank in Kairo bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel; hij zou in 2011 een advocaat hebben mishandeld op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Al Jazeera heeft altijd gezegd dat de aanklacht gebaseerd is op leugens en dat de rechtszaak bedoeld is om Mansour monddood te maken.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder vandaag gezegd “vanzelfsprekend” niemand uit te leveren aan een land waar hij of zij de doodstraf zou kunnen krijgen, maar zei wel dat de beschuldigingen tegen Mansour serieus zouden moeten worden genomen.

‘De juiste beslissing’

Een advocaat van Mansour noemde de vrijlating tegenover persbureau AP “absoluut de juiste beslissing”. Peter Teubner zei dat “er geen andere mogelijkheid was”. Vanuit werkgever Al Jazeera is verheugd gereageerd. Volgens de algemeen directeur van de zender, Yasser Abu Hilala, is de beslissing “een overwinning voor de persvrijheid in aanwezigheid van autoriteiten”.

Problematische kwestie voor Duitsland

Duitsland zat flink met het Egyptische uitleveringsverzoek in zijn maag. De justitie in het land lijkt simpelweg gehoor te hebben gegeven aan de formele procedure in het geval van zo’n verzoek, maar de arrestatie en hechtenis hebben de Duitse regering veel kritiek opgeleverd. Begin deze maand bracht de Egyptische president Sisi nog een bezoek aan Berlijn. Toen sprak Merkel hem nog aan op de mensenrechtensituatie in het land.

Mansours advocaat Fazli Altin zei gisteren nog dat Duitsland zich in een politiek besmette zaak mengde. Voor het gerechtsgebouw in Berlijn waar Mansour voor de tweede opeenvolgende dag werd vastgehouden, demonstreerden gisteren enkele tientallen mensen. Al Jazeera riep Duitsland op Mansour onmiddellijk vrij te laten. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) deed vandaag hetzelfde.