‘Help eenzame ouderen hun isolement vol te houden’

Leerlingen van de Kerckeboschschool in Zeist delen ijsjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea. De school geeft daarmee gehoor aan de oproep van het Nationaal Ouderenfonds om ouderen tijdens de warme en voor hen vaak eenzame zomermaanden extra aandacht te geven.
Leerlingen van de Kerckeboschschool in Zeist delen ijsjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea. De school geeft daarmee gehoor aan de oproep van het Nationaal Ouderenfonds om ouderen tijdens de warme en voor hen vaak eenzame zomermaanden extra aandacht te geven. Foto ANP / MARTIJN BEEKMAN

Het is zinloos om vereenzaamde ouderen uit hun isolement te halen. Dat zegt onderzoekster Anja Machielse van de Universiteit voor Humanistiek, die drie jaar 53 ouderen in Rotterdam volgde en interviewde. “Help hen om hun isolement vol te houden, want dat is wat ze willen”, zegt ze in een interview met deze krant.

Het onderzoek verschijnt net nu de gemeente Rotterdam de campagne Voor Mekaar heeft gelanceerd, waarin bewoners een beroep wordt gedaan op bewoners om eenzaamheid onder ouderen tegen moeten gaan. Het onderwerp is voor de gemeente prioriteit sinds in 2013 het stoffelijk overschot van een 74-jarige vrouw werd gevonden, die tien jaar dood in haar huis had gelegen voordat ze gevonden werd. De komende jaren moeten alle 75-plussers huisbezoek krijgen om te kijken of ze hulp nodig hebben.

Wat beter werkt, zegt Machielse, is een professionele hulpverlener:

“Die het vertrouwen wint en oprechte belangstelling toont, maar zich niet te veel met hun leven gaat bemoeien.”

Onze oren en ogen in de wijk

Wethouder Hugo de Jonge (Zorg, CDA) zegt zich te realiseren dat herkent de groep waar Machielse het over heeft. “We realiseren ons dat deze groep niet geholpen is met een leuke kaartmiddag of vrijwilligerswerk”. Hij zegt dat de bewoners veel meer “onze oren en ogen in de wijk” zijn. Allereerst zal gesignaleerd moeten worden dat iemand geen sociaal netwerk heeft. Daarvoor willen we bewoners trainen die onze ogen en oren in de wijk kunnen zijn. Daarna komt het wijkteam in beeld. Bewoners moeten snel een beroep op het wijkteam kunnen doen, zegt De Jonge:

“Want voor deze sociaal geïsoleerde mensen zijn is professionele hulp nodig: gespecialiseerde ouderen-maatschappelijk werkers die weten hoe ze met deze ingewikkelde groep om moeten gaan.”