Talibaan vallen Afghaanse parlement aan - ‘vijf doden, onder wie een kind’

Een voertuig staat in brand na een explosie bij het Afghaanse parlement.
Een voertuig staat in brand na een explosie bij het Afghaanse parlement. Reuters / Mohammed Ismail

Een zelfmoordterrorist en gewapende militanten van de Talibaan hebben het Afghaanse parlement aangevallen. Het Afghaanse ToloNews spreekt over vijf doden, onder wie een kind, en 31 gewonden - allen burgers. Boven Kabul hangt een dikke rookwolk.

De zelfmoordterrorist blies zichzelf op en militanten hadden verschillende posities ingenomen in een gebouw in de buurt van het parlement. Een lokale bestuurder zegt tegen persbureau AP dat de Talibaan het district Dashti Archi onder controle heeft en dat 150.000 mensen niet weg kunnen.

Update 10.06 uur:

Volgens de politie zijn zes aanvallers gedood, na gevechten van bijna twee uur.

Parlementariërs waren binnen op het moment van de aanval, maar volgens de politie zijn zij in veiligheid gebracht. De minister van defensie zou juist worden benoemd. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

Twitter avatar TOLOnews TOLOnews KABUL: MP Harif Rahmani, who was inside Wolesi Jirga at time of explosions, says MPs evacuated and no serious injuries reported among them.
Twitter avatar 1TVNewsAF 1TVNewsAF Sporadic gunfire heard after explosions trigger panic in Afghan parliament.
#AFG http://t.co/M0DdfFFBUZ
Twitter avatar TOLOnews TOLOnews KABUL UPDATE - Security forces have not yet been able to eliminate attackers who are believed holed up in a building close to parliament

‘Hevige explosie, ramen gebroken’

Journalist van Al Jazeera Jennifer Glasse was in het parlement in Kabul ten tijde van de aanslag. Volgens haar begonnen camera’s opeens te trillen toen een parlementariër op het spreekgestoelte stond. Ramen gingen kapot. Op de Afghaanse televisie, die live beelden uitzond vanuit het parlement, was te zien hoe parlementariërs het gebouw verlieten.

“We hoorden twee harde explosies en mensen in de buurt hoorden geweervuur. Het parlement is nu leeg en vol rook.”

Twitter avatar 1TVNewsAF 1TVNewsAF Bleary situation inside the Afghan parliament after explosions, MPs have left the hall.
#Kabul #AFG http://t.co/96asp5wMAs

De spreker in het parlement gaat in eerste instantie rustig door met praten als de bom afgaat:
https://www.youtube.com/watch?v=yeR77XGc-Q4

Talibaan winnen terrein

Sinds de meeste buitenlandse troepen eind vorig jaar uit Afghanistan vertrokken, is het geweld in het land toegenomen. De Talibaan zijn aan een opmars bezig. Ook in Kunduz hebben zij vanochtend een gebied onder controle gekregen. De gouverneur van dat district, Dasht-e-Archi, is naar Kunduz gevlucht. Hij zegt vergeefs om versterking te hebben gevraagd. Afghaanse troepen zouden een tegenaanval voorbereiden.

Dat de Talibaan in staat zijn een aanslag te plegen op het parlement en nog altijd gebieden controleren, roept de vraag op of de door de NAVO getrainde Afghaanse troepen de situatie wel aankunnen. Nederland voerde tussen 2011 en 2013 een politietrainingsmissie uit in Kunduz en leidde 410 agenten en 139 onderofficieren op. Recentelijk bleek dat de door Nederland opgeleide agenten meevochten tegen de Talibaan. Dat was tegen de afspraak in: de Afghaanse agenten zouden alleen politietaken uitvoeren.

Toch staan de Talibaan onder druk, vooral door de opkomst van de Islamitische Staat (IS), schreef onze correspondent Joeri Boom vorige week in NRC Handelsblad.

“Sommigen van hun commandanten lopen over naar IS. Zij klagen over het uitblijven van enig levensteken van Talibaan-leider mullah Omar, die voor het laatst gezien werd toen hij in december 2001 vluchtte uit Kandahar, waarschijnlijk naar Pakistan. (…) Deze week werd de tekst bekend van de Talibaan-brief, ondertekend door mullah Akhtar Mansour, mullah Omars plaatsvervanger. ‘De heilige oorlog tegen de Amerikanen en hun slaven in Afghanistan moet worden gevoerd onder één vlag, één leiderschap en één commando’, aldus de brief. De Talibaan-leiders waarschuwen onomwonden dat ‘om te verdedigen wat we hebben bereikt, het islamitische Emiraat [de Talibaan] moet optreden’.”