Griek is nog niet bang: er komt vast wel weer uitstel

Te elfder ure presenteerde de regering-Tsipras een plan. Gaat het ver genoeg?

Op het Syntagma-plein in Athene betoogden Grieken gisteren tegen bezuinigingen. Vandaag vergadert Europa opnieuw over de Griekse crisis, eerst komen ministers en vervolgens regeringsleiders bijeen.
Op het Syntagma-plein in Athene betoogden Grieken gisteren tegen bezuinigingen. Vandaag vergadert Europa opnieuw over de Griekse crisis, eerst komen ministers en vervolgens regeringsleiders bijeen. Foto SIMELA PANTZARTZI/EPA

Het vertrouwen van Grieken dat hun regering er zoals te doen gebruikelijk op het allerlaatste moment uit zal komen met de EU en het IMF was vanochtend ongeschaad. Dat is tot nu toe de les van de crisis: vlak voor de val in het ravijn komt de redding.

Hoewel bankrekeningen langzaam maar zeker leeggetrokken worden, is van paniek op straat weinig merkbaar. Eerder van nationale trots, op een regering die tot het laatste moment blijft vechten. Dat was ook de boodschap van de afgelopen dagen. Tsipras onderhandelt. Tsipras belt met andere regeringsleiders. Tsipras heeft een nieuw voorstel gedaan en dat wordt als kansrijk gezien.

„We krijgen meer van hetzelfde”, voorspelt aannemer Nikos Pipinakis. Hij staat ’s ochtends vroeg te kijken bij de renovatie van een luxe appartementencomplex in het centrum van Athene. „Vandaag komt er geen uiteindelijk besluit. Het zal weer uitgesteld worden. Het is een spel. Volgens mij zijn ze er achter de schermen al lang uit en slagen ze er uiteindelijk weer in te implementeren wat ze willen.”

Eind vorige week dreigde paniek te ontstaan. Uit de vergadering van Europese leiders lekte dat de ECB waarschuwde dat maandag de banken wellicht niet open zouden kunnen gaan. Een dag eerder sloeg de gouverneur van de Griekse centrale bank, Yannis Stournaras alarm. „Zonder akkoord begint een pijnlijk traject dat eerst tot faillissement zou leiden, uiteindelijk tot vertrek uit de euro en waarschijnlijk ook de Europese Unie” , stond in een raport van de bank. Het tempo waarin banktegoeden werden opgenomen versnelde merkbaar.

Sindsdien proberen Griekse bestuurders vooral te sussen, om te voorkomen dat paniek ontwikkelingen in een stroomversnelling brengt. Bankgouverneur Stournaras herhaalt steeds dat het bankenstelsel ‘stabiel’ is. Staatssecretaris Dimitris Mardas verzekert ambtenaren en gepensioneerden via de publieke omroep ERT dat de betalingen aan hen aan het einde van de maand zoals gebruikelijk zullen worden overgeboekt. Of dat ook voor het IMF-geld geldt weet hij niet zeker, voegt hij eraan toe. „Maar alles wijst erop dat onze partners ook een akkoord willen.”

Ach, zegt Grigoris Kanelopoulos die broodringen met sesam verkoopt naast de bankautomaat van een groot filiaal van de National Bank of Greece (NBG), voor de crisis de grootste Griekse bank. „We hebben al lange tijd steeds ‘belangrijke dagen’. We zien wel hoe het gaat.”

Het is ’s ochtends niet druk bij de banken. Het leeghalen van rekeningen gebeurt buiten het zicht en is volgens onbevestigde berichten in het weekend gestaag doorgegaan. Burgers en bedrijven zouden voor een miljard euro aan transactieopdrachten klaar hebben gezet om maandag door de banken te laten uitvoeren.

De Griekse regering werkte zaterdag en zondag aan nieuwe voorstellen voor een compromis met de kredietverschaffers. De inhoud van de voorstellen is slechts mondjesmaat gelekt, maar zou volgens Brusselse bronnen ‘een goede basis’ voor een akkoord vormen. In Griekse media wordt ervan uitgegaan dat de regering de trojka flink tegemoet is gekomen.

Er wordt niet gesneden in pensioenen. Wel zouden de mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan sneller en drastischer worden beperkt dan in eerdere voorstellen. Ook wordt de btw verhoogd. Elektriciteit en onder meer koffie blijven in het lage tarief, maar door andere producten onder het hoge tarief te brengen zou ook nog een procentpunt extra inkomsten voor de staat kunnen worden gegenereerd.