Gouverneur South Carolina wil dat Confederatievlag verdwijnt

De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, wil dat de Confederatievlag uit de tuin van het Congresgebouw in hoofdstad Columbia wordt gehaald. De vlag, die ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt werd door staten die tegen afschaffing van de slavernij waren, werd onderwerp van een verhitte discussie na de aanslag in Charleston.

De Confederatievlag wappert nog bij het Congresgebouw in Columbia, South Carolina.
De Confederatievlag wappert nog bij het Congresgebouw in Columbia, South Carolina. Foto AFP/ Mladen Antonov

De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, wil dat de Confederatievlag uit de tuin van het Congresgebouw in hoofdstad Columbia wordt gehaald. Dat zei ze vandaag op een persconferentie.

De vlag, die ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt werd door staten die tegen afschaffing van de slavernij waren, werd onderwerp van een verhitte discussie na de aanslag op een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston. Daar schoot de blanke Dylann Storm Roof, die naar eigen zeggen een rassenoorlog wilde starten en op foto’s poseerde met de Confederatievlag, negen mensen dood.

“Die vlag, een belangrijk onderdeel van ons verleden, vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat”, zei Haley vandaag.

https://youtu.be/qYFmaBPyy1I

Officieel moet er nog besloten worden of de vlag ook daadwerkelijk verdwijnt, maar dit lijkt onvermijdelijk. Naast Haley, tot dusver altijd voor behoud van de vlag bij het gebouw, hebben andere prominente Republikeinen zich voor verwijdering uitgesproken. Zo ook senator en presidentskandidaat Lindsey Graham. Eerder spraken presidentskandidaat Jeb Bush en oud-presidentskandidaat Mitt Romney zich al uit voor het weghalen van de vlag.

Moeilijk thema

Het is een heikel thema voor Republikeinen, schrijft onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad, en dan vooral voor presidentskandidaten:

Ze spreken niet zo vrijuit als Romney, want niemand wil in het conservatieve zuiden sympathie verliezen. Anderzijds wil niemand in deze dagen ongevoelig overkomen. (…)

Alleen Jeb Bush liet weten dat hij een einde wil aan de verering van de vlag. Als gouverneur van Florida liet hij in 2001 een Confederatievlag weghalen bij het Congresgebouw. De meeste Republikeinen zeiden dat het “aan de staat zelf is” (Marco Rubio), of “te vroeg komt” (Scott Walker).

De vlag wapperde de afgelopen vijftien jaar in de tuin van het Congresgebouw, daarvoor hing hij nog aan de koepel. De vlag wordt in zuidelijke staten tegenwoordig gebruikt als uiting van zuidelijke trots, maar er kleeft nog steeds een racistisch verleden aan.

Obama naar Charleston

De Amerikaanse president Barack Obama zal vrijdag naar Charleston in South-Carolina afreizen om te spreken op de begrafenis van dominee Clementa Pinckney, een van de negen slachtoffers van de aanslag op de kerk.

Obama zal samen met vicepresident Joe Biden aanwezig zijn. Pinckney was een belangrijk figuur binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de stad en zat namens de Democraten in de Senaat.

Lees ook in NRC Handelsblad: Verzet tegen symbool van slavernij.