Fransman in Indonesië ook in hoger beroep ter dood veroordeeld

Serge Atlaoui en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting van de rechtbank.
Serge Atlaoui en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting van de rechtbank. Foto AFP/Romeo Gacad

De Fransman Serge Atlaoui die in Indonesië in de dodencel zit, wordt alsnog geëxecuteerd. Een rechtbank in Indonesië heeft het clementieverzoek afgewezen dat zijn advocaat in hoger beroep had ingediend.

Atlaoui zit vast in een drugszaak, hij werd in 2005 opgepakt wegens betrokkenheid bij een xtc-fabriek en werd hiervoor veroordeeld tot de doodstraf. Zijn executie werd op het laatste moment uitgesteld vanwege het hoger beroep. De rechtbank zei in het oordeel niet bevoegd te zijn om over clementie te kunnen besluiten, dat is volgens de rechter alleen voorbehouden aan de president. Maar de Indonesische president Joko Widodo wees een verzoek om clementie in december af.

Zijn executie zal nu worden voltrokken aan het eind van de ramadan, dat is in Indonesië op 17 juli. De zaak heeft in Frankrijk tot grote ophef geleid. De Franse president Hollande waarschuwde Indonesië voor diplomatieke en economische consequenties als Atlaoui wordt geëxecuteerd.

Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. Zeven andere buitenlandse gevangenen uit Australië en Brazilië werden eind april wel ter dood gebracht. Zij waren eveneens veroordeeld voor drugsdelicten en werden door een vuurpeloton doodgeschoten. In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict.