EU verlengt sancties tegen Rusland met half jaar

Pro-Russische separatisten zitten op een pantservoertuig tijdens een parade door rebellenbolwerk Donetsk.
Pro-Russische separatisten zitten op een pantservoertuig tijdens een parade door rebellenbolwerk Donetsk. Foto EPA / ALEXANDER ERMOCHENKO

De strafmaatregelen die de Europese Unie heeft opgelegd aan Rusland zijn met een half jaar verlengd. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag besloten. De sancties werden ingesteld vanwege het annexeren van de Krim door Rusland en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraïne.

De ministers constateerden dat het Kremlin nog steeds doorgaat met het steunen van de pro-Russische separatisten in de zelfverklaarde “volksrepublieken” in Donetsk en Loehansk. Over het verlengen van de strafmaatregelen hoefde niet te worden gedebatteerd: alle aanwezigen waren het eens met het straffen van Moskou voor haar “destabiliserende rol in Oost-Oekraïne”.

Inreisverboden en bevroren tegoeden

Door de strafmaatregelen heeft Rusland geen toegang meer tot sommige financiële markten en technologie, hebben bepaalde Russen een inreisverbod en zijn tegoeden van sommige regeringsfunctionarissen, militairen en rebellen bevroren. De sancties zouden in juli aflopen, maar zijn nu tot 31 januari verlengd

Bij gevechten in het oosten van Oekraïne zijn sinds begin 2014 al meer dan 6.400 mensen om het leven gekomen. In februari werd een staakt-het-vuren gesloten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Hoewel het geweld is afgenomen, wordt nog steeds bijna dagelijks gevochten. De afgelopen 24 uur zijn nog twee Oekraïense militairen gedood en drie gewond geraakt bij een aanval van de rebellen.