Europese Unie start militaire actie tegen mensensmokkelaars Middellandse Zee

Vluchtelingen op een zeiljacht.
Vluchtelingen op een zeiljacht. Foto ANP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben vandaag groen licht gegeven voor militaire actie tegen mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied, meldt persbureau ANP. Van de bewindslieden mag fase één in werking treden: met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

De missie vindt plaats in de internationale wateren en vanuit het internationale luchtruim. Er wordt ook bekeken wat er nodig is voor de tweede en de derde fase van de operatie, waarbij de boten van de smokkelaars in beslag zullen worden genomen en vernietigd zullen worden.

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini Two months after the latest tragedy in the Mediterranean, EU naval operation against traffickers launched today #migration

Over twee weken kunnen de eerste schepen beginnen met patrouilleren om inlichtingen te verzamelen. Ook is afgesproken dat allerlei diensten en organisaties hun data gaan delen.

Update 13:15 Griekse kustwacht redt migranten

De Griekse kustwacht heeft sinds afgelopen vrijdag al meer dan duizend bootvluchtelingen gered op de Egeïsche Zee, zo schrijft persbureau AP. Griekse eilanden bij Turkije worden al een tijd overspoeld door migranten. Al meer dan 55.000 vluchtelingen voornamelijk uit Syrië hebben Griekenland tot nu toe bereikt.

Volkenrechtelijk mandaat

Minister Bert Koenders wil dat de EU-missie snel het volkenrechtelijk mandaat krijgt om meer taken uit te voeren:

“Het is nu aan Libië en de VN om ervoor te zorgen dat we echt door kunnen zetten en de dood van duizenden bootvluchtelingen kunnen voorkomen.”

De nieuwe missie is volgens hem nodig om de smokkelaars hard aan te pakken:

“Mensensmokkelaars buiten de wanhoop van migranten uit. Ze teren op de hoop waarmee bootvluchtelingen aan boord gaan van gammele bootjes, hun dood tegemoet. En ze kijken niet op of om als tientallen, honderden of duizenden mensen de oversteek niet halen. Dit soort criminele praktijken moet worden gestopt.”