Duitsland worstelt met arrestatie Al-Jazeera-journalist

Journalist Al-Jazeera

Mansour is zaterdag opgepakt in Duitsland, dat in zijn maag zit met uitlevering aan Egypte.

Ahmed Mansour
Ahmed Mansour

Een Duitse rechtbank buigt zich vandaag over een uitleveringsverzoek van Egypte voor Ahmed Mansour, een vooraanstaande journalist van Al-Jazeera. Mansour werd zaterdag gearresteerd op de luchthaven van Berlijn en zit sindsdien in hechtenis. Zijn arrestatie heeft voor veel ophef gezorgd in Duitsland.

De buitenlandwoordvoerder van de sociaal-democratische regeringspartij SPD, Niels Annen, waarschuwde gisteren voor uitlevering. Duitsland „moet geen handlanger worden voor de Egyptische justitie, die door de politiek wordt gecontroleerd”. En Philipp Mißfelder, de buitenlandwoordvoerder van de CDU zei: „Ik denk dat deportaties of uitleveringen aan landen waar de doodstraf geldt, zeer problematisch zijn.”

Volgens zijn advocaat Fazli Altin mengt Duitsland zich in een politiek besmette zaak. Voor het gerechtsgebouw in Berlijn waar Mansour werd vastgehouden, demonstreerden zondag enkele tientallen mensen.

De 54-jarige Mansour, die zowel de Egyptische als Britse nationaliteit heeft, werd zaterdag aangehouden op het vliegveld van Berlijn toen hij naar Qatar wilde vliegen. Mansour is vorig jaar in Kairo bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij zou in 2011, op het hoogtepunt van de protesten tegen toenmalig president Mubarak, een advocaat hebben mishandeld op het Tahrir-plein. Mansour werd veroordeeld, samen met twee leden van de Moslimbroederschap en een islamitische geestelijke. Al-Jazeera zegt dat de rechtszaak bedoeld is om Mansour monddood te maken.

Videobeelden van het incident op het Tahrir-plein, die werden uitgezonden door lokale media, tonen hoe de advocaat hardhandig tegen de grond wordt gewerkt, zijn handen achter zijn rug gebonden. Een lid van de Moslimbroederschap zegt dat de advocaat een politieagent was die de demonstratie probeerde te infiltreren. Mansour is niet te zien in de video. De journalist heeft later wel de islamitische geestelijke geïnterviewd over wat er precies is gebeurd.

De detentie van Mansour is het jongste incident in een lange juridische strijd tussen Egypte en de Qatarese nieuwszender. Sinds de coup in 2013 beschuldigen de Egyptische autoriteiten Al-Jazeera ervan een spreekbuis te zijn van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Na druk van Egypte heeft Qatar de zender Al-Jazeera Mubasher uit de lucht gehaald. De zender was gespecialiseerd in Egypte en zond onophoudelijk kritische berichtgeving uit over het regime-Sisi.

In 2013 werden drie journalisten van Al-Jazeera English opgepakt in Egypte, op verdenking van het verspreiden van valse informatie en steun aan de Moslimbroederschap. De Egyptenaar Baher Mohamed, de Egyptisch-Canadese Mohammed Fahmy en de Australiër Peter Greste werden in februari op borgtocht vrijgelaten.

De detentie van Mansour lijkt het gevolg van een formele procedure in het geval van een internationaal uitleveringsverzoek, waar de Duitse justitie simpelweg gehoor aan heeft gegeven. Maar de Duitse regering zit er inmiddels flink mee in haar maag. Begin deze maand bracht de Egyptische president Sisi een bezoek aan Berlijn. Bondskanselier Merkel heeft Sisi toen nog aangesproken op de mensenrechtensituatie in Egypte.