De giganten van de Tour

In de aanloop naar het begin van de Tour de France in Utrecht op 4 juli veel aandacht op radio en tv voor deze mediagenieke sport.

De eerste aflevering van De giganten van de tour, een tweeluik over de geschiedenis van de Tour de France die Canvas eerder in 2013 uitzond, verhaalt over het ontstaan van de wielerwedstrijd tot aan het begin van de jaren zestig. Tegen de achtergrond van culturele en politieke ontwikkelingen licht regisseur Jean-Christophe Rosé vooral de Franse wielerhelden eruit.

Deze Franse documentaire moet het hebben van de mooie, historische beelden uit lang vervlogen tijden. De vooroorlogse, ingekleurde beelden van wielrenners met reservebanden om het bovenlijf gewikkeld die in de schemering, over slechte wegen met grindslag, etappes van meer dan 400 kilometer reden, spreken zeer tot de verbeelding.

In deel twee (29 juni op Canvas om 22.30 uur) wordt de koers vanaf de jaren zestig belicht en ontbreken vanzelfsprekend Eddy Merckx en Lance Armstrong („le grand manipulateur”) niet.

Hans Kingma