De giganten van de Tour

In de aanloop naar de Tourstart in Utrecht op 4 juli traditiegetrouw veel aandacht op radio en televisie voor de mediagenieke sport die wielrennen van oudsher is. Eerste aflevering van tweeluik over de geschiedenis van de Tour de France verhaalt over het ontstaan van ’s werelds bekendste wielerronde tot aan het begin van de jaren zestig. Deze Franse documentaire (2013) moet het met name hebben van de mooie, historische beelden uit lang vervlogen tijden. Vooroorlogse, ingekleurde beelden illustreren fraai het decor waarin de wielrenners de eerste decennia van de Tour acteerden. Met reservebanden om het bovenlijf gewikkeld in de schemering over slechte wegen met grindslag etappes van meer dan 400 kilometer betwisten, zorgt voor prachtige, heroïsche fragmenten. Tegen de achtergrond van culturele en politieke ontwikkelingen licht regisseur Jean-Christophe Rosé er met name Franse wielerhelden uit. In deel twee (29 juni op Canvas om 22.30 uur) wordt de koers vanaf de jaren zestig belicht en ontbreken vanzelfsprekend Eddy Merckx en Lance Armstrong („le grand manipulateur”) niet.

Hans Kingma