Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Wilders: filmpje PVV in Turkije geblokkeerd op YouTube

ANP / Jerry Lampen
ANP / Jerry Lampen PVV-leider Geert Wilders.

Het campagnefilmpje van de PVV is in Turkije door YouTube geblokkeerd na een klacht van de Turkse overheid, zegt PVV-leiders Geert Wilders op Twitter. In het filmpje zijn spotprenten van de profeet Mohammed te zien.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Filmpje met Mohammed cartoons in Turkije geblokkeerd door YouTube na klacht van de Turkse overheid. #FreedomOfSpeech http://t.co/iXsoZfSkdC

Het filmpje zou afgelopen weekend door de NPO worden uitgezonden, in de zendtijd voor politieke partijen. Maar er werd, onbedoeld, een oud filmpje getoond. Wilders noemde dit eerst “sabotage”. Uit een gesprek met NPO-voorzitter Henk Hagoort bleek de fout bij een extern mediabedrijf te liggen, dat de filmpjes klaarmaakt voor de uitzending.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders NPO baas Hagoort net gesproken, zou misverstand zijn, filmpje wordt zeker aanstaande woensdag de 24e juni om 17:55 uur alsnog uitgezonden!

Spotprenten werden vertoond in Garland

De spotprenten van Mohammed die in het filmpje voorkomen, waren eerder te zien in Garland, Texas. Daar was een anti-islambijeenkomst waar Wilders sprak. Kort nadat hij gesproken had, werd het gebouw beschoten. Beide daders zijn doodgeschoten door de politie. Een derde verdachte zit vast. Een verzoek van Wilders de prenten in de Tweede Kamer tentoon te stellen, is door het bestuur niet gehonoreerd.

Turkije blokkeert vaker YouTube en Twitter

Turkije blokkeert vaker inhoud op YouTube. Onlangs hebben de autoriteiten zelfs de hele website, plus Facebook en Twitter, laten afsluiten door providers. Dit vanwege een foto die op internet circuleerde van een openbaar aanklager die gegijzeld werd met een pistool tegen zijn hoofd. Gijzelnemers, verbonden aan een extreemlinkse groepering, wilden dat de politie schuld bekent over de dood van een 15-jarige jongen die overleed nadat hij bij protesten in het Gezipark in 2013 door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt.

De gijzeling werd beëindigd door speciale eenheden van de Turkse politie. Bij de actie werden de twee gijzelnemers gedood. De openbaar aanklager raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen.

Ook vorig jaar werden Twitter en YouTube door president Erdogan afgesloten, omdat afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid via de sociale media. Die gesprekken zouden erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn. YouTube was toen twee maanden onbereikbaar.