Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Benodigdheden hennepteelt door overheid zelf aangeboden op veiling

Interieur van een growshop.
Interieur van een growshop. Foto ANP/ Remko de Waal

In beslag genomen kweekbenodigdheden voor hennepteelt zijn door de overheid zelf te koop aangeboden op een veiling. Koolstoffilters, afzuiginstallaties en een kweektent, artikelen die growshops sinds 1 maart niet mogen verkopen, heeft Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën eind april aangeboden via veilinghuis BVA Auctions. Dat lijkt in strijd met de nieuwe Opiumwet, die “handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt” verbiedt.

Volgens Domeinen berust de bieding op een misverstand en is het uiteindelijk teruggetrokken. Dat juist nu, vlak na de inwerkingtreding van de nieuwe wet, zoiets op een veilingsite verschijnt is “een grote misser”, zegt Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan Rijksuniversiteit Groningen. “Hier maakt de overheid geen goeie beurt mee.” Het toont volgens hem de onduidelijkheid die het nieuwe wetsartikel met zich meebrengt. Want wanneer is de verkoop van een afzuiginstallatie strafbaar? “Dat is nog een schimmig gebied.”

Groothandel

De aangeboden afzuiger is herkend door een Brabantse groothandel in kweekartikelen. Identieke spullen – niet dezelfde - zijn afgelopen maand bij een grote politie-inval bij het bedrijf in beslag genomen en waarschijnlijk vernietigd. “Zonder dat een onderzoek naar de bestemming van de artikelen heeft plaatsgevonden”, zegt advocaat Frank van Ardenne die de groothandel binnenkort verdedigt:

“Dat nu identieke afzuiginstallaties ter veiling zijn gebracht bevestigt ons beeld dat over de inbeslagname van zulke artikelen nog niet goed wordt nagedacht”.

Volgens het nieuwe wetsartikel moet er een vermoeden zijn dat spullen worden gebruikt voor grootschalige georganiseerde hennepteelt. Maar het is nu nog volstrekt niet duidelijk wanneer daar bij verkoop van deze spullen sprake van is.

Afgelopen zondag zijn door de Dienst Domeinen opnieuw artikelen geveild die je als growshopartikelen kunt beschouwen. Twee ‘dompelpompen’, ideaal voor het bewateren van flinke hoeveelheden wiet. Apparatuur van hetzelfde type is vorige maand bij het Brabants bedrijf nog in beslag is genomen. Maar ditmaal is het kavel wel gewoon verkocht, zegt de woordvoerder van Domeinen. Een dompelpomp als growshopartikel? Nee, gewoon “een vijverpomp”.

Lees vandaag meer in nrc.next.